Het eerste verliest in 4 punten wedstrijd tegen Charlois Europoort.

Veel stond op het spel in de locale derby. Beide hadden de overwinning hard nodig om uit de gevarenzone te blijven. In een gelijkwaardige sterke opstelling traden de teams aan. De wedstrijd was lang in evenwicht, en toen de beslissingen begonnen te vallen werd de lucht voor de onzen steeds donkerder. Geen moment heeft de overwinning er in gezeten. Tegen het eind was er nog een lichte hoop op 5-5, echter die droom was snel voorbij.

Het eerste bord, met Alexander aan de witte stukken tegen GM Hera, was vanaf aanvang gelijkopgaand, met remise als logisch resultaat.

Aan bord 2 had de CE. Teamleider M de Wit tactisch zelf plaats genomen. Lang wist hij met zijn Alapin stand te houden, tot Dimitri zijn stelling binnendrong, de pion op a3 veroverde, waarna het snel uit was.

Bord 3 was een strijd tussen Erik v d Doel en Robby Kevlishvili. Robby speelde een goede pot tegen het altijd creatieve spel van Erik. Nog nooit had hij van Erik kunnen winnen. Vandaag was zijn dag. Of het allemaal correct was zal de analyse uitwijzen, maar het eindspel was netjes gewonnen.

Aan 4  was de eerste teleurstelling. Vitaly Kunin kreeg met ons oud speler Bart Michiels te maken. Dat is hem slecht bekomen. Bart beheerste het spel vanaf de opening, wikkelde in het middenspel af naar een toreneindspel met vrijpion. Dat was zelfs Vitaly te veel.

Het kunststukje werd aan bord 5 gehaald. Albert had het in de opening lastig tegen Vandebussche. Even leek het verkeerd te gaan, totdat zwart te optimistisch afwikkelde naar een dame eindspel, waar Albert pionwinst mee snoepte. Dat moest nog wel gewonnen worden. Hij was het langst bezig , maar wist met subtiele zetjes het punt binnen te slepen.

Daarmee zijn de positieve verhalen wel verteld. Met 1 uit 5 aan de laatste 5 borden werd de wedstrijd beslist. Aan bord 6 had Martin Martens het tegen Hovhannisjan de gehele partij lastig. Niet duidelijk was hoe hij zich kon redden. Martin vond de oplossing en was tevreden met zijn halfje.

Johan Quist aan 7 trof een oude bekende in Rik Lahaye. Hij zat nog na te genieten van zijn prijs voor de mooiste partij uit de vierde ronde, maar vergat zijn licht verkregen voordeel uit te bouwen. Toen hij ook nog de zwarte aanval onderschatte en Dh8 overzag, liep hij helaas mat.

Marijn den Hartog aan bord 8 verknalde het in de opening en kwam er tegen Roger Meng niet meer aan te pas. Ook een dame offer met complicaties hielpen niet.

Ook Bruno Carlier had een zware dag tegen R Lecomte. Hij vergiste zich in het middenspel en verloor een kwaliteit. Uiteindelijk mocht hij met remise nog gelukkig zijn.

Tenslotte werd de zwarte dag aan 10 besloten door Rini Kuijf. Vanuit het Slavisch had Rini het moeilijk. Hij wist de problemen niet op te lossen, waarna in een verloren stelling opgaf.

Voor de parijen wordt verwezen naar de KNSB site.

De teleurgestelde teamleider maakt zich op voor de volgende wedstrijd, 4 februari thuis tegen Groningen, ook geen makkie.

Allen een goed 2017 gewenst!!

Arthur Rongen

 

Hera                    A Danin                              ½  – ½

M de Wit            D Reinderman             0    – 1

E vd Doel            R Kevlishvili                 0     – 1

B Michiels           V Kunin                          1     – 0

Vandebussche    A Blees                         0    – 1

Hovhannisjan     M Martens                  ½   –  ½

R Lahaye             J Quist                             1    –  0

R Meng               M den Hartog              1    – 0

R Lecomte          B Carlier                        ½  –  ½

S docx                 R Kuijf                               1   –  0

Charl. Europ. –    Pathena Rotterdam    5 ½ – 4 ½ .