Pathena Rotterdam laat Voerendaal ontsnappen.

Voor het eerste speelde het eerste een thuiswedstrijd in de WION omgeving. Tegen Voerendaal kon de winnaar zich verzekeren van nog een jaar Meesterklasse. Bij een gelijkspel zouden we afhankelijk zijn van de andere uitslagen. Zonder Ftacnik en Kunin waren de teams qua rating aan elkaar gewaagd, hetgeen uit het wedstrijdverloop ook bleek. De wedstrijd was spannend tot het laatste moment, met toch een onverwacht slot.

Foto’s door Frans Peeters
(licentietype: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/ Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0))

Rini Kuijf (7) trof in teamcaptain Oscar Lemmers een oude bekende. In een Franse Tarrasch was Pb4 in de opening nieuw voor mij. Geen van beide had voordeel en op zet 16 werd de vrede getekend.

Zwart had nog 16…….PxPe5 17 dxe5 PxPc3 18 LxPc3 kunnen proberen, maar ondanks de iets betere stelling zag hij te weinig aanknopinspunten. ½ – ½ .

Martin Martens (5) speelde creatief “halma” volgens eigen zeggen tegen Patrick Driessens. Na 13 …..h6 (diagram) ziet het er niet uit voor zwart. Wit zocht lang naar breekmogelijkheden en besloot vervolgens de stelling op zet 17 dicht te schuiven met onmiddellijk remise. 1-1.

Aan bord twee deed Dimitri het kalm aan tegen Bernard Stilger. Hij kreeg ruimtevoordeel, wat hij uitbouwde. Alle stukken werden richting K-vleugel gericht. Zwart begon te knoeien met 24…h5 hetgeen wits plannen in de kaart speelde. Met 31 Dxb6 (diagram) wint wit een pion, waarna zwart metDc8 nog enig spel had kunnen houden. Na het gespeelde 31…..Tc6 en 32 Df2 was het snel uit. 2-1.

Joost van Ruitenburg had tegen Lars Stark zijn dag niet. Lang worden bekende paden gevold tot Joost met 13 Pg3 afwijkt. Het blijft in evenwicht, voor zwart aanleiding om na 27……Lxf3 ( diagram) remise aan te bieden. Gelet op de stand op de andere borden besluit Joost door te spelen. Waarschijnlijk door concentratieverlies, de psyche in bridgetermen, begaat hij twee zetten later, na 28 gxf3 h5, met Lb5 ?? een blunder. Na Lh6 verliest hij de kwaliteit en even later de partij. 2-2.

Liam Vrolijk (3) speelde een D-Indische opbouw tegen Thoma Stomberg. Lang ging het gelijk op. Na 26 …..Ld3 (diagram) was het even kritiek. Wit had met Dd4 een zeer goede stelling kunnen krijgen. Hij zag het niet en na 27 Tc7 Pf8 werd het snel remise, hoewel wit de bete kansen had. 2 ½ -2 ½ .

Frans Cuijpers (8) kreeg van Ivo Wantola in de Siciliaan het versneld fianchetto voorgeschoteld. Over her algemeen krijgt wit langdurig iniatief. Lang wordt een partij van Gelfand gevolgd. Op zet 17 speelt Frans Lh4 in plaats van Le3 en gaat zijn eigen weg. Zwart blijft onder druk en na 27 ….Lg8 had wit na 28 g5 fxg 29 Th3 fantastisch gestaan. Ook het gespeelde 28 Tff3 was prima. Helaas miste Frans na 32 ….Ld2 (diagram) de kans op winnend voordeel met 33 Lb5! Bijvoorbeeld 33 ….Txb4 34 Lxd7 Kxd7 en 35 Tf7. Na 33 Txa3 werd het remise. 3-3.

Robby Kevlishvili (1) speelt een goed seizoen. Tegen Daniel Hausrath wist hij wel raad met wits Réti opbouw. Met 6 a4 a5 werden de bekende paden verlaten, het gaf wit niets. Lang was de partij in evenwicht tot Robby de pion op b4 wist te veroveren. Wit trachtte met een vrijpion op de d-lijn tegenspel te krijgen.Met 27….Td8 (diagram) offerde Robby de kwaliteit om de d pion te stoppen, met behoud van een ijzersterk pionnenkoppel op de damevleugel. Het voordeel bleek al snel winnend. 4-3.

Kevin Nguyen (9) kreeg van Johannes Mandorf in de opening een pionoffer voorgeschoteld. Wit kreeg door de ontwikkelingsvoorsprong enig voordeel. Na 16 Txa7 (diagram) had Kevin met Pd5 gelijk spel kunnen krijgen met een waarschijnlijk snelle puntendeling. Het gespeelde 16 Tab8 maakte het lastig en zwart moest keepen. Uiteindelijk werd een lopereindspel van gelijke kleur bereikt met 4 tegen 3 pionnen op dezelfde vleugel. Voldoende voor remise. 4 ½- 3 ½ .

Marijn den Hartog (10) zag zich geconfronteerd met de Caro-Kann van Ruud van Meegen. Hij koos de doorschuifvariant en ging met 7 a4 zijn eigen weg. Wit kreeg het beste van het spel. Na 24 Le4 had hij met 25 Lf3 zijn voordeel kunnen houden door daarna met Kf2 en Th1 de open h-lijn te benutten. Met het gevolgde plan werd de a7 pion zwak. Het eindspel was lastig te houden. De laatste kans kwam na 47 …..Kxg4.(diagram). Wit had nu remise kunnen maken met 48 Tf4 + en Txb4. Het gespeelde 48 d6?? Gaf zwart de kans met Tf7 de toren te ruilen waarna het gewonnen was voor zwart. 4 ½ – 4 ½ .

Het laatste bord wat overbleef was Albert Blees (4) tegen Valentin Buckels.. OP zet 20 had zwart een pion kunnen winnen op e4, zonder compensatie. Daarna ging het lang gelijk op. Albert wist na de tijdcontrole kansen te creëren. In een moeilijk eindspel had hij volgens de computer op zet 53 met Kg3 (diagram) de winst kunnen pakken door de koning de promotie van de vrijpionnen te laten ondersteunen. Bijvoorbeeld53 Kg3 Kxb2 54 h7 Th8 55 Kxg4 Kxa3 56 Kg5 c5 57 f5 Kb2 58 f6 a3 59 f7 a2 60 Kg6. Hij verloor een tempo met 53 Ke3 en kreeg niet meer de kans het dame toren eindspel te winnen. 5-5.

Door het gelijke spel en de, voor ons gelukkige, nederlagen van Groningen en Amersfoort hebben we in de laatste wedstrijd voldoende aan een 5-5 tegen het al gedegradeerde Groningen. We moeten het niet hebben van gelijk eindigen omdat ons bordpuntentotaal minder is dan dat van de concurrenten.

Arthur Rongen (teamleider).

Een gedachte over “Pathena Rotterdam laat Voerendaal ontsnappen.”

  1. Zou het dan echt waar zijn: de club in mijn geboorteplaats Amersfoort, waar ik werd opgevoed als schaker, eindelijk in de Meesterklasse? Vroeger bleven we altijd steken in de 1e klasse. Helaas: het is toch gewoon Apeldoorn. Ik weet ook niet waarom die twee plaatsen altijd door elkaar worden gehaald, maar het viel me al vaker op.
    Toch sterkte in de laatste ronde, Rotterdammerds!

Reacties zijn gesloten.