Pathena Rotterdam wint nipt van BSG.

Pathena Rotterdam wint nipt van BSG.
3e ronde KNSB 2015-2016

Anders dan de uitslag doet vermoeden was niet de vraag wie zou winnen, maar meer met welk verschil. Pathena Rdam - BSGDe eerste uren waren voor de Rotterdammers. Snel werd het 3-0, en 4-1 in hun voordeel. De overige borden toonden alle een positief beeld, waar er bij één het punt al gerekend kon worden. Pathena - BSG

Pathena Rotterdam-BSGOp dat moment kwam er wat tegenwind. Remiseachtige stellingen werden verloren, waardoor het nog even spannend werd met 4-4. De plus aan de twee laatste borden was echter zo groot dat snel de 5 ½ -4 ½ eindstand werd bereikt.

 

 

Dimitri Reinderman had zwart tegen Robin van Kampen. In een Siciliaan deed zwart goede zaken. Wit had op zet 10 a4 moeten spelen, waarna hij op de 12e zet op e5 terug had kunnen slaan. Nu had zwart na Lg3 een voordeeltje. Het gaat volledig fout voor Robin na 15 Dc3, waarna Dimitri met 18….. g5! De witte opzet weerlegt. Daarna was er geen houden meer aan.
Stelling na 18 …… g5! in Robin van Kampen – Dimitri Reinderman

Bruno Carlier had tegen Lars Ootes zijn dag niet. In een rustig opgezette partij met wisselende kansen gaat het al snel mis. Bruno verbruikt te veel tijd en verknoeit zijn goede stelling op zet 20 met Tc1, waar hij met Pb5 zijn voordeel had kunnen vast houden. Uiteindelijk gaat hij in verloren stelling door de vlag.

Robby Kevlishvili verdedigde zich “Slavisch” tegen Robert Ris. Hij had geen problemen totdat hij op zet 20 met De6 de verkeerde keus maakt, waar het gevaarlijk uitziende Dxb2 waarschijnlijk beter voor hem was. Even later speelde hij actief d4?!, in plaats van Pc3, en geeft hiermee wit definitief groot voordeel. Wit profiteerde er bekwaam van.

Lars Vereggen had het naar zijn zin tegen leermeester Thomas Willemze. De partij begon rustig en kwam rond zet 20 tot leven. Zwart greep met 25 hxg6 mis, terwijl hij met cxb2 voordeel had kunnen krijgen.
Stelling na 25 hxg6

Lars maakte hierna snel korte metten en kon als eerste de één noteren.

Martin Martens bediende zich tegen Ewoud de Groote van de Siciliaanse “Kan”. Wit trachtte nieuwe wegen achter het bord te vinden. Dat kostte te veel tijd en zwart kwam gaandeweg beter te staan. Uiteindelijk werd de tijdnood wit fataal.

Anna Maja Kazarian had een zware dag tegen Li Riemersma. Zij kwam goed uit de opening en had met 16 Ke2, in plaats van b4, het voordeeltje vast kunnen houden. Het vervolg was een strijd op het scherpst van de snede. Zwart zat het merendeel van de partij aan de positieve kant. Hoewel remise het meest waarschijnlijk leek, wist Li er toch nog een verbonden vrijpion en de winst uit te slepen.

Rini Kuijf speelde een Franse partij tegen Henk van der Poel, voor hem geen onbekend terrein. Hij kreeg druk op de witte stelling. Met 22 Td6 geeft wit zwart groot voordeel, waar Df3 betere kansen had geboden. Hierna maakte Rini er snel en bekwaam een einde aan.
22 Df3 was beter dan het gespeelde Td6:

Marijn den Hartog kreeg tegen Alexander van Beek een Spaanse partij voorgeschoteld. Alexander maakte met 17 c4, in plaats van het betere Lg7, de verkeerde keus en gaf wit prachtig spel. Gedurende lange tijd was door alle toeschouwers de één voor wit al genoteerd. Op het bord werd de strijd vervolgd met wit aan het roer. Veel dreigingen over en weer werden gepareerd. Als Marijn nog zou misgrijpen, was de uitslag in het voordeel van BSG uitgevallen. Marijn hield het hoofd koel en maakte het met Pxf6 en mat mooi uit.

Pf6!! En uit.

Hing Ting Lai speelde een goed opgezette partij tegen Frank Erwich. Wit geeft met 18 hxg5 het initiatief uit handen, waar Pxg5 tot gelijk spel had geleid. Tot zet 33 leek er niets aan de hand en had Hing Ting met Lc2 het overwicht kunnen handhaven. Echter met Kf8 greep hij mis en kon direct opgeven.

Johan Quist won vorig jaar tegen dezelfde tegenstander Ton van der Heijden. Hij begon optimistisch aan het karwei. Met 19 Le4?, was er sprake van concentratieverlies, gaf hij plots zwart de kans die met Pc6 afgestraft had kunnen worden. De kans werd niet gegrepen, waarna Johan de touwtjes in handen hield. Hij won een pion, kon niet meer verliezen en trachtte een remise toreneindspel nog binnen te halen. Tevergeefs, met de enige remise als resultaat en

5 ½ – 4 ½