Historisch verlies tegen Groningen Comb.

Vol goede moed trok het eerste in haar sterkste opstelling naar het mooie gemeentehuis van Bloemendaal, waar de laatste en beslissende ronde werd gespeeld. Tegen het al gedegradeerde Groningen moest minimaal gelijk gespeeld worden voor handhaving, dat moest te doen zijn.

Wat we niet wisten was dat “Murphey” met ons was meegereisd. Alles wat fout kon gaan ging mis. Tot het laatste moment leek minimaal 5-5 haalbaar, tot het noodlot toesloeg. Met de 6-4 nederlaag moesten we teleurgesteld onze eerste degradatie sinds mensenheugenis uit de meesterklasse accepteren.

Toch maar even langs de borden om dit drama mee te beleven:

Robby Kevlishvili gaf als eerste het goede voorbeeld tegen Maurice Schippers. In het versneld fianchetto van het Siciliaans had hij continu het initiatief. Zwart vroeg met 15 ….b5 te veel van zijn stelling. Robby kreeg de open a- en c-lijnen voor de torens. Na 33 Ta8 (diagram) 33 ……LxTa1 34 TxTb8 maakten de lopers het snel uit. 1-0

33 Ta8

Vitaly Kunin trof in Jan Werle een oude bekende. Vol vertrouwen ging hij aan de slag. In de twee vorige ontmoetingen had hij beide keren Jan opgebracht. De opening was snel uit de theorie. Wit gaat met 13 g5 richting zwarte monarch. Met h6 en terugtocht van het paard was een rustige stelling bereikt. Met 13 ………f5?! Zocht zwart de complicatie. De aanval die hij te verwerken kreeg oogde gevaarlijk. Vitaly ging met 17…….c6?? ( diagram) gruwelijk in de fout. Nodig was 17……….De8 gevolgd door Dh5 met gelijk spel. Enige zetten later kon hij opgeven. 1-1.

17 ……c6??

Albert Blees en Erik Hoeksema houden beide van een potje vechtschaak. In een Siciliaan met tegengestelde rochades had Albert met wit de beste kansen. Hij kreeg een sterke aanval met uiteindelijk winnend voordeel. Na 26 ……Lf6 ( diagram) zou 27 Dh5 ! winnen. Bijvoorbeeld 27 ….Tf8 en 28 Dg6 etc. Het gespeelde 27 Dh2?? Echter verliest direct. 1-2.

27 Dh5!

Lubo Ftacnik had een zware dag tegen Sipke Ernst. In een Konings Indiër had wit het beste van het spel na het gespeelde 11…..c5 van Sipke. Het was zeker geen verbetering van de theorie. Wit concentreerde zich op de Dame vleugel en richtte zijn stukken daarop. Te weinig hield hij de kansen van zwart in de gaten. Na 29 Da6 ???? ( diagram) overzag Lubo dat hij na Lxh3 een pion zou verliezen en daarmee de partij. Met 29 Lf1 had hij het voordeeltje vast kunnen houden. 1-3.

29 Da6? Lxh3

Dat was even slikken twee grootmeesters die van het bord werden geveegd.
Enig licht begon te gloren door Liam Vrolijk, onze benjamin. Tegen Eelko de Boer hield hij het simpel. Het kleine voordeeltje, uit een echte Spanjaard, werd gaandeweg uitgebouwd, zonder dat wit lekker in het spel kwam. Pion b4 werd veroverd en de rest was techniek. Na 42 ……..Lf8 43 Tc1+ Kh2 en 44 Pxf2 geeft wit op. 2-3.

42 …..Lf8

De volgende partij viel voor ons de goede kant op. Lang had Martin Martens gevochten tegen Jozefina Paulet. Zij speelt haar Siciliaan met b3 en Ld3, waarmee ze vorig jaar Albert mee had verslagen. Lang was het in evenwicht tot tegen de tijdnood Jozefina te optimistisch 33 f3 speelde. Martin zag het scherp. Met 33 ……g5 34 h5 g4 36 f4 exf4 37 gxf4 en Txf4 bereikte Martin een gewonnen positie, welke toch nog tot zet 65 duurde. 3-3.

37 …. Txf4 wint.

Met de vier overige stellingen leek het op een kleine overwinning af te gaan tot…….

Kevin Nguyen had met wit een oude bekende tegen, ons oud lid Bonno Pel. Hij speelde strategisch een heel goede partij. Geconcentreerd zette hij Bonno tegen de muur. Incasseren leek een kwestie van tijd. Helaas ging het op het moment van innen mis. In de diagramstelling vergiste Kevin zich. Met 57 Lb6 Pc3 58 a6 Pb5 59 Td5 etc zou de buit binnen zijn. Hij kon na het gespeelde 57 a6?? Na Tg2+ en TxL1 opgeven. 3-4.

57 a6?? i.p.v. Lb6.

Onze topscorer Dimitri Reinderman trof Jasper Geurink. Anders dan verwacht had hij een zware pot. In een gesloten Siciliaan kwam Dimitri gaandeweg beter te staan. In het middenspel raakte door een (schijn)_ kwaliteitsoffer zijn Dame in de knoop, hetgeen alleen met een tegen offer opgelost werd. Hij kreeg een eindspel van slechte loper tegen Paard en kon er weinig mee beginnen. In het diagram na 48 Td8 zie je de ellende al aan komen. Wit gaf het niet meer uit handen. 3-5.

Na Td8 kan zwart niets beginnen.

Aan de twee laatste borden werd geknokt om remisestellingen nog om te buigen.

Joost van Ruitenburg en Jan Baljé waren aan elkaar gewaagd. Geen blunders en geen groot voordeel leidde op zet 40 h3 tot de diagramstelling. Wit heeft een pluspion, echter deze is niet te verzilveren. Tot iedereen naar huis was heeft Joost het getracht te winnen. Helaas remise na 90 zetten en 3 ½ – 5 ½ .

Hetzelfde valt te zeggen van de partij van Rini Kuijf tegen Joost Wempe. Met 27………Dc2 28 Kf1 b5 29 Td4 en Dh2 hadden de stukken in het doosje gekund met een mooie één. Ook hier voltrok zich een rampje. Rini deed 27 ……..exd4?? en kwam ondanks de inspanningen niet verder dan remise door goed verdedigen van wit. 4-6.

Na 27 ….Dc2 is het gewonnen.

Nu maar even rust nemen en kijken hoe we verder moeten. Ik dank allen die hebben meegewerkt aan dit seizoen van harte en wie weet een snelle terugkomst in de Meesterklasse.
Arthur Rongen (teamleider).