Het eerste doet goede zaken.

Met de eerste lentezon in de rug gingen we richting Bussum, naar het mooie denksportcentrum. Waar blijven de grote steden, waaronder Rotterdam, met zo’n accommodatie? BSG ontving ons in de verwachting zich volledig veilig te spelen. Wij vochten de eerste van de drie finales om ons te handhaven in de Meesterklasse.
In de vorige wedstrijden hebben we niet altijd loon naar werken gekregen. Om die reden was mijn verwachting dat het ditmaal maar eens mee moest zitten.

En zo waar vandaag was het lot ons gunstig gezind. De wedstrijd ging lange tijd gelijk op en werd pas in het laatste uur beslist. Dit was het verloop:

Rini Kuijf (7) kreeg Henk v d Poel tegenover zich. Hij voelde zich thuis in het Frans, uiteraard, leek door bezetten van de open c-lijn met de torens kansen te krijgen. Een afwikkeling in het middenspel gaf plots een ander beeld. Rini moest vechten om de remisehaven te bereiken, wat uiteindelijk lukte. ½ – ½ . Rini had in het Frans thematisch 21 ……..f6 gespeeld, waarmee hij wit in de kaart speelde. Vervolgens moest hij vechten en hopen om te overleven. In het diagram speelde Wit Td1 met remise. Na het betere Tc1 of b3 houdt wit vanwege de slechte structuur van zwart fors voordeel. Voldoende om door te spelen, wat hij gelukkig niet deed.

De eerste tegenslag liepen we op in de partij van Lubo Ftacnik ( 1) tegen oud Nederlands kampioen Ivan Sokolov. In een rustige Réti ging het lang gelijk op tot Ivan pion c5 offerde voor initiatief. Het had rustig in remise moeten eindigen, echter Lubo overzag dat zijn zet c5, de dame geen uitweg meer had. Een mooie combinatie van Ivan, echter niet tot ons genoegen. ½ – 1 ½ .Zie diagram. Lubo staat een pion voor. Van c5 had hij al spijt, maar het ging volledig mis na het gespeelde 18 Dh3? TxTd1. Zie diagram. 19 TxTd1 Dxe2 20 Te1 LxPf3!. Na het slaan van de Dame op e2 volgt Tb1+ en wit worstelde tot zet 26 door in verloren stand.

Even later wist Robby Kevlishvili ( 3) zijn Spaanse partij combinatoir tegen Robbert Ris te winnen. Nadat zwart de irritante Lg5 wilde wegjagen met h6, kwam Robby met het aloude offer Pxf7. Hij had het goed gezien. Zwart werd mooi ingepakt. 1 ½ -1 ½ . Zie diagram. De partij van Robby was wat vervlakt tot zwarts 21 …..h6, waarna 22 Pxf7  opschudding veroorzaakte. Beslissend was de 2e stelling:

Marijn den Hartog (9 ) kon even zijn examen perikelen vergeten. In een Siciliaan tegen Yme Brantjes nam hij de pion d4 maar eens met de Dame. Na Pc6 was dit tempo verlies waarna de stelling snel vervlakte en geen moment uit evenwicht was. Remise waren beide tevreden mee. 2 -2. Zie diagram. Marijn was geen moment in gevaar. Met wit speelde hij Te1, waarna na Te4, g3 en nog enige zetten beide besloten niet verder te zoeken naar de onmogelijke winst.

Albert Blees ( 6 ) had het niet makkelijk tegen Ton v d Heijden. In een Dame-Indiër won hij een pion ten koste van twee dubbelpionnen. Met de twee torens nog op het bord aan beide zijden had wit de beste kansen langs de open lijnen. Toen één toren geruild werd kon Albert opgelucht het halfje noteren. 2 ½ – 2 ½ . Zie diagram. Albert’s pionnenstelling ziet er niet fraai uit. Een venijnig zetje geeft zwart in deze stelling licht voordeel. Tf4 dwingt wit te ruilen op c6, waarna zwart beter staat, echter niet voldoende voor de winst.

Ook Vitaly Kunin aan bord twee ontsnapte tegen Li Reimersma. U merkt al dat er heel wat Houdini-acts werden opgevoerd. Hij bestreed het Engels actief met e5 en f5. Er ontstond een dynamische stelling, waarin Vitaly moest vrezen voor de geweldige aanval over de open b-lijn op zijn lang gerocheerde Koning. Tot mijn geluk ontsnapte hij met eeuwig schaak. 3 -3. Vitaly ontsnapte tijdens de partij al enige malen. Zie diagram. De getoonde stelling na het door hem gespeelde 26 …..dxe4 had wit het uit kunnen maken met 27.f4! Waarna ….Pc6 de partij beslecht wordt door28.TxLb7 en zwart kan opgeven.

De belangrijkste overwinning, op het juiste moment, viel op ( 10) te noteren. Frans Cuijpers had het lastig tegen de minder gerate Ewoud de Groote. Na een Yougaslaaf werd het na wat gooi en smijtwerk zeer dynamisch en onvoorspelbaar. In tijdnood leek Frans ten onder te gaan. Echter was het de tegenstander die in waarschijnlijk gewonnen stand, na e2 schaak de zwarte pion liet promoveren met een gelukkige winst voor onze Frans! 4-3. Zie diagram voor fase van de partij. Vanaf dit moment begon de overwinning te gloren. Frans had zwaar moeten afzien. Hij stond al enige tijd slecht tot hopeloos, tot de stelling na 34 ……Dd2 op het bord kwam. Niet al te ruim in de tijd zittend speelde wit het verlossende 35 Df4 en kon na e2 opgeven. In de diagramstelling was o.a. 35 Le2 winnend. Een belangrijk punt op het goede moment.

Liam Vrolijk ( 5) moest tegen ons oud lid Alexander van Beek. De Grunfeld kwam wat onverwacht. Hij meed de hoofdvariant, met nemen op d5 gevolgd door e4 met een sterk centrum. Het spel kreeg wat kenmerken van de Botwinnik variant in het Slavisch. Met een offer van pion c4, verdedigd met b5, gevolgd door a4. Het zag er veelbelovend uit, zeker na het binnendringen van de loper op c7. Toch bleek het in de analyse te rammelen. Op een gegeven moment gaf de computer een beoordeling -4, hetgeen aangeeft welke prestatie Liam leverde door te ontsnappen en het eindspel zowaar nog te winnen. 5-3. Zie diagram. Liam kwam slecht uit de opening en stond totaal verloren. Zwart had met 26 ……b4 winnend voordeel kunnen houden. In de ingewikkelde stelling met vele goede voortzettingen koos hij niet altijd de beste. In de getoonde stelling had zwart nog kunnen remiseren met 33……Pa6. Na het gespeelde 33…….d2? wist Liam voor het eerst in de partij te komen, met 34 Pxc3 bxc3 35 Txc3 kwam hij in het voordeel wat hij niet meer uit handen gaf.

Martin Martens en Thomas Willemze gingen lange tijd gelijk op. De stelling veranderde van karakter toen Martin een kwaliteit won voor een stuk + pion. Zwart kreeg daar wel enig initiatief voor. Hij voerde de druk op. Martin verloor nog een pion waarna het kritiek werd. Door met f5 de stelling open te gooien had hij wellicht nog remise kunnen forceren met zijn zwaar geschut. Toen hij dit naliet was het snel afgelopen door een matcombinatie. 5-4. Zie diagram voor een fase uit de partij.  Helaas ging het na de tijdcontrole mis. Zwart had 41 ……. Pb3 gespeeld. Met 42 DxDc5 had Martin na ……Pxc5 en Tc3 een goed te spelen plus eindspel kunnen krijgen. Hij deed echter onmiddellijk 42 Tc3, verloor daarmee zijn a pion, waarna de verbonden vrijpionnen hem de das om deden.

Onze topscorer Dimitri Reinderman voelde de druk in zijn partij tegen Frank Erwich. Vanuit het niets had Dimitri geleidelijk een klein plusje weten te creëren. Het mondde uit in een eindspel met een pluspion. Dat is hem wel toevertrouwd. Opmerkelijk was dat Frank het opgaf met een dame minder. De overwinning met 6-4 was binnen. Dimitri had de Siciliaan creatief aangepakt. Na 7 zetten al uit de theorie gebeurt niet alle dag. Zwart staat een pion voor en wit heeft een vrijpion die gestopt moet worden. Direct 26 Tg1 of h6 had wit gelijk spel kunnen houden. Na het gespeelde 26 Tf2 ruilde Dimitri de torens en wist de plus na 56 zetten te verzilveren.

Zie voor de partijen www.schaakbond.nl of www.schaaksite.nl

De stand na deze ronde:

6) BSG                            7 mp         34 bp
7) Voerendaal            5 mp         33 bp
8) Pathena R’dam    5 mp         31 ½bp
9) Apeldoorn              4 mp         32 ½ bp
10) Groningen           2 mp         30 ½bp

 

Het programma is :

7 april:

Pathena R’dam-Voerendaal
Groningen- BSG
Apeldoorn -LSG

 

21 april:

SISSA -Voerendaal
Pathena R’dam- Groningen
HMC- Apeldoorn

 

Dus na vandaag hebben we het in eigen hand.

Teamleider Arthur Rongen.