Het eerste redt het niet tegen kampioen Kennemer comb.

Vol optimisme togen we richting Haarlem. Kennemer had uit de eerste twee wedstrijden slechts één punt gescoord, dan moesten we kans hebben. Bij ons ontbrak Ftacnik en bij hen van Wely vanwege het Europees kampioenschap landenteams op Kreta. In de mooie schaaktempel, het denksportcentrum Haarlem, was alles in gereedheid voor een goede strijd. Bij het zien van de opstellingen en kijkend naar de (gemiddelde) rating zouden we licht in het voordeel zijn. De werkelijkheid hield zich niet aan de prognoses. Het volledige middenblok, wat vaak zo belangrijk is voor succes, liet het vandaag afweten. Met zes nullen van bord twee tot en met zeven, was de nederlaag een feit. Gelukkig stonden daar vier zeges aan de andere borden tegenover. Met 4-6 gaan we richting volgende ronde tegen SISSA. ( 25 november).

Langs de borden: (onze spelers met wit aan de oneven borden)

1.Dimitri Reinderman speelde een “mooie “ partij, geschikt voor een schoonheidsprijs(?). Hij wist wel raad met de slavische opbouw van Miguoel Admiraal. De zet d4 gaf al beslissend voordeel wat professioneel werd uitgebouwd. Met een pionoffer kreeg hij een sterke aanval en de open g-lijn. Als eerste gingen hier de stukken in de doos na Dd8.

2.Kevin Nguyen had het zwaar tegen David Klein. Tegen de Réti verdedigde hij zich met een Koning Indische opbouw. Hij kwam gedrukt te staan, had te weinig ruimte, hetgeen resulteerde in pionverlies. Dat besliste, nadat nog een pion verdween, de partij.

3. Robby Kevlishvili en Wouter Spoelman speelden een Siciliaan. Lange tijd had Robby het beste van het spel. Zwart zat in de tang, alleen was het probleem het juiste plan te vinden. Dat lukte niet. Rond de tijdnood werkten de witte stukken niet goed samen, ontstond een penning, waardoor een pion verloren ging. Uiteindelijk vluchtte Robby in een eindspel, waarin hij zwart liet bewijzen hoe je mat zet met P+L.

4. Liam Vrolijk had het Schots van Quinten Ducarmon goed voorbereid met Lc5, echter niet de zijvariant waarin wit het Paard terug speelt naar b3, in plaats van Le3. Deze variant bleek ook veel gif te bevatten. Liam volgde het plan met a5 om met a4 te volgen. Toen hij de laatste zet verzuimde werden wits stukken actief en verlamden de zwarte stelling. Liam kreeg geen kans meer terug te komen in de strijd.

5. Beslissend voor de wedstrijd werd uiteindelijk de partij Albert Blees tegen Ali Bitalzadeh. In een wilde partij stormde wit met zijn pionnen naar voren richting K-stelling. In het middenspel stond het bord in brand en was de uitslag onvoorspelbaar. Helaas trokken wij aan het kortste eind. Analyse moet uitwijzen wat we hebben gemist. Onderstaand het slagveld nadat de rook was opgetrokken en wit verloren staat.

6. Johan Quist speelde een Tarrasch tegen het London systeem van Jasel Lopez. Wit deed het rustig aan met een stonewallstructuur. Lange tijd ging het gelijk op en was een remise de meest waarschijnlijke uitslag. Zo dacht Johan er ook over en bood remise aan. Het werd geweigerd en kort daarna volgde een afwikkeling naar een pionneneindspel, wat theoretisch verloor.

7.Martin Martens deed het met een gesloten Siciliaan rustig aan tegen Lennart Dek. Wit speelde met Ph4 op aanval die niet van de grond kwam. In het middenspel kreeg zwart het initiatief door onnauwkeurig spel. Een zwarte pion op f3 hield de witte stelling in de tang. Geleidelijk werd de wurging fataal, na het creëren van een vrije a-pion.

8. Na deze misère weer wat positief geluid te beginnen met trotse vader Joost van Ruitenburg tegen teamleider Rob Duijn. Ook hier kwam het Colle systeem op het bord, waartegen Joost zich Dame-Indisch verdedigde. Lange tijd ging het gelijk op tot rond de tijdcontrole zwart grip kreeg op de stelling. Joost moest op de veiligheid van zijn koning letten en de vrijpion op de g-lijn. Hij deed dat bekwaam en kon de één noteren.

9. Marijn den Hartog en Esper van Baar waren aan elkaar gewaagd. Marijn speelde als “good old Larsen” een opening met b3. Hij kreeg goed stukkenspel met een paard op e5 hinderlijk in de zwarte stelling. Ten slotte wist hij met een pionnenmeerderheid op de damevleugel de partij te beslissen. In ondergaande stelling won hij met c6, terwijl Lc6 nog sneller was geweest.

10. Tot slot onze meesterkanon met zwart Rini Kuijf. In een damegambiet tegen Edwin Mesman, familie van??, gooide hij een agressieve variant op het bord. Hij offerde een stuk tegen drie pionnen, kreeg er tussendoor nog een pionnetje bij, waarna de stelling voor wit niet te houden was.

We staan weer met beide voeten op aarde en zullen aan de bak moeten in een competitie waar iedereen van iedereen kan winnen.

Kennemer Combinatie- Pathena Rotterdam 6-4

3 gedachten over “Het eerste redt het niet tegen kampioen Kennemer comb.”

    1. Hoi Jip, ja de diagrammen zijn screenhots uit het schaakprogramma chessbase. Met vriendelijke groet, Maarten

  1. Misschien nuttig aan te geven hoe er op bord 9 echt gewonnen werd, in plaats van een diagram te tonen. Vrij zwakjes, moet ik eerlijk zeggen.

Reacties zijn gesloten.