Pathena Rotterdam wint afgetekend van HMC Calder.

Pathena Rotterdam wint afgetekend van HMC Calder.

In de brasserie van de oude “de Gruijterfabriek” werd deze wedstrijd afgewerkt. Vorig jaar werd in de laatste ronde tegen HMC ons verblijf in de meesterklasse veilig gesteld. Ook ditmaal beloofde het spannend te worden. Na het inleveren van de opstellingen bleek dat HMC voor een tactisch concept had gekozen met hun sterkste speler Fridman aan bord 3. Het mocht niet baten. Zodra er tekening in de strijd kwam leek het resultaat steeds meer richting Rotterdam hellen. Tegen de tijdcontrole voorzag Dimitri een winst van 6½ -3½. Hij had het goed gezien in een vrij vroeg stadium.

Het verloop van de strijd:

 • Na ruim een uur had Vitaly Kunin (1) het punt binnen tegen D van Dooren. In de opening week hij met 4. f3 af van de gangbare paden en verraste zijn opponent. Wit offerde de giftige pion op b2, waarna zwart zocht hoe te ontwikkelen. Hij vond niet de juiste oplossing, moest zijn koning uit armoede naar f7 spelen, waarna de toren via het binnendringen op b7 de strijd na 17 zetten beslechtte. 1-0
 • Martin Martens (5) en Tw Burg kennen elkaar goed. Voorzichtig werd opgebouwd, echter geen van beide vond aanknopingspunten om extra risico’s te nemen. 1½ – ½.
 • Een scherp gevecht kwam op het bord bij Dimitri Reinderman (2) tegen M Senders. Wit gaf zwart snel het loperpaar en begon met h4 een aanval op de zwarte K-vleugel. Toen de h-lijn open kwam en beheerst werd door wit zag het er dreigend uit. Dimitri zette gaandeweg zijn stukken ideaal neer. Met 12 Ph3 vroeg wit te veel van de stelling. Zwart kon zich het dame-offer permitteren om alle venijn uit wits aanval te houden. Even later was het punt na 20 zetten binnen. 2½ – ½.
  Dimitri

  Dimitri 

   

 • Zowel Rini Kuijf (8) als Bruno Carlier(10) verdedigden zich met zwart tegen resp. R Broekmeulen en T Mollema. Zij zochten naar aanvalskansen en /of voordeel. Toen deze zich niet aandienden werd het halfje geaccepteerd. 3½ – 1½.
 • Inmiddels was het 4e uur gepasseerd. Marijn den Hartog (7) had tegen N Ondesteijn een zware Aljechin met veel dreigingen van beide kanten, waarbij hij steeds het beste van het spel had. Ondanks de matdreiging op de onderste lijn ging Marijn onverschrokken door. Sloot de open lijn en pende een stuk, offerde een kwaliteit om tenslotte tevreden en trots na damewinst de één te noteren. 4½ – 1½.
 • Na de tijdcontrole moest Albert Blees (4) een gewonnen pion tegen G v d Stricht zien te verzilveren. In een actieve Benoni offerde hij thematisch met c4 een pion voor actief stukkenspel. In het middenspel won hij het kleinood en eindigde, met 4 tegen 3 pionnen, in een T+L eindspel. De remisemarge was groot, toch wist hij het keurig te winnen en de overwinning was binnen. 5½- 1½.
  Albert

  Albert Blees won subtiel zijn eindspel. Voor fijnproevers. 

   

 • Kevin Nguyen (9) moet nog aan de meesterklasse wennen. Tegen J Bosch kreeg hij les in effectiviteit. Hij was verrast door de Aljechin en speelde voor de zekerheid 2 d3. Dat gaf zwart alle ruimte om zijn stukken te ontwikkelen en het centrum te bemachtigen. Het was lang keepen, maar het onheil bleek niet te keren. In verloren stand worstelde hij zich door de tijd om uiteindelijk de vlag te strijken. 5½ – 2½.
 • Robby Kevlishvili (3) had in D Fridman de op papier sterkste tegenstander. Robby speelde de opening voortreffelijk en had geen enkel probleem. Zwart speelde, met zijn koningsopmars, ongeconcentreerd, hetgeen hem de partij had moeten kosten. In een toreneindspel veroverde Robby een pion en alle kenners waren het eens, dit is gewonnen voor wit. Door een onnauwkeurigheid ontsnapte zwart nog met remise, tot teleurstelling van Robby. 6 -3 .
  De 3 jeugdspelers

  De drie jeugdspelers in actie. Robby tegen een GM met rating 2600. Had hij bijna te pakken. Marijn die zit te zoeken naar de winnende combinatie en Kevin die zich tevergeefs tracht te redden. 

   

 • De laatste zwoeger Johan Quist (6) moest nog vechten in een slechtere stelling tegen R Schoorl. In het middenspel ging het plots mis. Johan overzag in betere stand, dat hij met het loslaten van pion b5 door Ta4, deze pion zou verliezen. Daarna was remise het hoogst haalbare. In het eindspel van twee lopers en toren aan beide zijden moest wit zoeken naar een winnende doorbraak. Zoals vaak krijg je in een slechte stelling plots nog een kans. Ook nu blunderde wit licht, waarna zwart direct remise had kunnen maken. Johan focuste zich echter volledig op remise op de lange termijn en sleepte uiteindelijk het halfje binnen. 6½ – 3½.
  Johan

  Johan als laatste vechtend voor remise. 

   

 

Een mooie overwinning, welke moed geeft voor de volgende kraker, thuis 26-11 tegen de koploper Kennemer combinatie.

 

De teamleider Arthur Rongen.