Pathena Rotterdam weer verslagen door overmacht (en SISSA).

Pathena Rotterdam weer verslagen door overmacht (en SISSA).

Er rust een vloek op wedstrijden van Pathena R.dam geleid door arbiter van Beekum. Ook dit keer ging het mis tegen SISSA, gelukkig nu aan één bord en niet aan drie zoals vorig jaar. Om 11.45 uur ging de telefoon af van de teamleider. Kunin, onderweg met de sneltrein Oberhausen- Utrecht, deelde mee dat zijn trein ongewild tot stilstand was gekomen aan de grens. Vertraging zodanig dat aankomst tussen 13.30 en 14.00 uur in Rotterdam verwacht mocht worden. Zodra de wedstrijdleider en SISSA teamleider waren gearriveerd werd in “overleg” vastgesteld dat de partij zou worden gespeeld. De tijd tot half twee zou worden gedeeld, tijd daarna ten laste van Kunin. De klok werd aldus om half twee aangezet en even later vertrok de beoogde invaller om Kunin op te halen. Om 13.59 uur kwamen de wedstrijdleider en teamleider SISSA met de mededeling dat de partij om 14.00 uur verloren moest worden verklaard op basis van het overmacht artikel, omdat de calamiteit zich niet in Nederland had voorgedaan. Er was op dat moment geen mogelijkheid meer een invaller in te zetten en de wedstrijdleider noteerde wederom een “reglementaire” nul.

Geen goed begin, wetend dat, door het ontbreken van onze jonge garde voor een schoolstudie reis in Italië, we met invallers aantraden.

De wedstrijd begon ook vrijwel direct met een teleurstelling:

  • Rini Kuijf voelde zich prima met de witte opbouw van R Rietveld. Zijn behandeling van het Frans met d3 en g3 geeft zwart goed spel. Na vroege pionwinst keerden de kansen. Zwart sloeg 13 ….. dxe5, waar Pxd5 nodig was. Hij onderschatte wits mogelijkheden, die na La3 al snel duidelijk werden. Een veelvoud aan dreigingen deed hem misgrijpen. 0-2
  • Martin Martens speelde de beide bekende open Siciliaan tegen Z Kollen. Lange tijd werd de theorie gevolgd, zonder dat het evenwicht werd verstoord. Door zetherhaling werd uiteindelijk de vrede getekend, hoewel Martin met h6 in plaats van het repeterende Pd7 een poging had kunnen wagen op meer. ½ – 2 ½ .
  • Dimitri Reinderman had tegen D Kerigan de gehele partij het initiatief. Toen een sterk paard op d5 belandde werd die geëlimineerd met als resultaat een vrijpion over de d-lijn. Zwart gooide alles op de aanval, terwijl Dimitri snel zijn voordelige d pion de partij liet beslissen.              1 ½- 2 ½.
  • Het volgende slachtoffer was invaller Frans Vreugdenhil. Vol goede moed begon hij aan een partijtje Meesterklasse. Lange tijd wist hij de juiste zetten te vinden, tot de tijdnood begon mee te doen. Rond de 30 ste zet was zijn spel te veel geconcentreerd op het opruimen van de hinderlijke pion op d6. Uiteindelijk was deze opgeruimd echter met te veel gaten in de stelling, waarvan I Zagaratski vakkundig profiteerde.       1 ½ – 3 ½.
  • Michiel Bessling had het naar zijn zin tegen F van Assendelft. Hij greep het inititief en bouwde het voordeeltje keurig uit. Onderwijl trachtte zwart een aanval op te zetten. Op het moment van oogsten ging het mis. Met 24 Pf3 in plaats van het passieve Ld3, had hij goed (winnend?) spel kunnen krijgen. Te geïmponeerd door de zwarte aanval gaf hij even later met Kf1 de partij weg, waar hij met Pc2 nog lang had kunnen vechten in onduidelijke stelling. 1 ½- 4 ½ .
  • Albert Blees kreeg Frans van N Maatman te bestrijden. Lange tijd ging het gelijk op, tot in het middenspel Albert voordeel kreeg. Hij bouwde dit uit naar een gewonnen positie tot hij wat mindere zetten ging doen. Zwart kreeg iets wat op een aanval leek en imponeerde daarmee. Na 35 ….Tc1 schaak had Albert koelbloedig de toren moeten slaan en was het uit. Hij speelde echter Kg2 uit het schaak. Zwart had nu remisekansen, maar zag ze niet. Hij bleef met 38 ….Dd2 gaan voor mat, maar moest een zet later constateren dat mat of materiaalverlies onvermijdelijk was. 2 ½ – 4 ½ .
  • Lubo Ftacnik had een zware kluif aan M Bluebaum. Lang werd in een Nimzo Indiër de theorie gevolgd. Veel materiaal verdween van het bord, zonder dat de spanning afnam. In het middenspel stond zwart licht beter, door de geïsoleerde pion van wit en de betere pionstructuur. Uiteindelijk werd dit door Lubo, na langdurige strijd in het eindspel, genivelleerd. 3-5.
  • Onze tweede invaller Marc Schroeder had een fijne schaakdag. In I Maris vond hij een meewerkende opponent. De opening was niet scherp en beiden werkten aan het verbeteren van de stelling. Toen wit met Kg1-h1 en een zet later Kh1-g1 speelde was al duidelijk dat hij niet tevreden was over zijn stelling. Marc krijgt een aanval en wint een pion. Sommige toeschouwers fluisterden me al in hem meer te laten spelen aan een hoog bord. De druk wordt wit te veel en hij gaat met 32 Dd2 in de fout. Marc had zijn spel kunnen bekronen door het loperoffer op g2 en een gewonnen stelling. Hij miste deze winst en moest uiteindelijk genoegen nemen met een halfje. Keurig Marc!! 3 ½ – 5 ½ . Hiermee was de wedstrijd beslist zoals verwacht. Nog één partij moest de einduitslag bepalen.
 • Johan Quist had in Hing Ting Lai een bekende tegenover zich. Hing Ting is erg succesvol de laatste tijd en verliest erg weinig. Grootmeesters opgepast hij komt er aan. Eerst nog even Johan oprollen. Daar dacht hij anders over. Wit acceptreerd in de opening een dubbelpion op de a-lijn voor stukkenspel. Rond de 14e zet vindt zetherhaling plaats en lijkt remise het vroege resultaat. Hing Ting gaat dit, niet geheel ten onrechte, uit de weg. Hij heeft een plusje en neemt dat mee naar het eindspel. Het bleek niet genoeg. Tot op het bot afgekloven werd remise een feit.

 

Daarmee werd een teleurstellende schaakdag besloten met een door de reglementen bepaalde nederlaag van 6-4.

Arthur Rongen.

T Pathena Rotterdam 2302 SISSA 2383 4 6
1. Marc Schroeder 1964 FM Ivo Maris 2338 ½ ½
2. GM Lubomir Ftacnik 2548 GM Matthias Bluebaum 2618 ½ ½
3. Frans Vreugdenhil 1944 GM Ilja Zaragatski 2499 0 1
4. GM Dimitri Reinderman 2571 IM Demre Kerigan 2367 1 0
5. NO IM Thorben Koop 2412 0 1 Regl.
6. IM Albert Blees 2381 FM Nick Maatman 2325 1 0
7. IM Martin Martens 2417 FM Zyon Kollen 2296 ½ ½
8. FM Johan Quist 2309 FM Hing Ting Lai 2417 ½ ½
9. IM Rini Kuijf 2381 Renze Rietveld 2242 0 1
10. Michiel Besseling 2202 IM Floris van Assendelft 2320 0 1