LSG verslaat Pathena Rotterdam.

auteur: Arthur Rongen

Vol goede moed werd de reis naar Leiden ondernomen om het altijd lastige LSG op te brengen. Helaas werd de wedstrijd niet door het schaken, maar door de arbiter beslist.

De Rotterdammers kwamen, tijdig vertrokken, bij Leiden in een stilstaande file door een ongeval. Twee auto’s stonden ruim een uur stil en vervolgens werd in slakkengang de reis voortgezet. De teamleider had de WL gebeld met het verzoek rekening te houden met deze calamiteit. Dat deed hij niet. Één auto kwam tien voor twee binnen en mocht onder protest een ‘snelschaakpartij’ afwerken, Drie anderen kwamen in de andere auto even over twee binnen en mochten niet aan de partij beginnen. Drie nullen waren reeds door de arbiter genoteerd. Er werd niet naar argumenten geluisterd, noch werd nagegaan of er van overmacht sprake was. Een protest tegen deze gang van zaken is uiteraard ingediend.

Het team was van zijn stuk, desondanks trachtte zij er nog een strijd van te maken. Zowaar leek even nog 5-5 haalbaar, maar als het even tegenzit …

Hing Ting Lai tegen R van Wessel speelde een goede partij. Hij kwam onder druk, echter de ingezette zwarte aanval sloeg niet door. Hij won een stuk wat het eind van de partij had moeten zijn. Door met zijn koning naar het verkeerde veld te gaan kwam hij nu zowaar nog in een matnet.
Michiel Besseling had Pathena killer A Pijpers tegenover zich. De laatste 4 partijen tegen Rotterdam wist hij te winnen. Ook nu kreeg hij vanuit de opening een prachtstelling, die hem snel de vijfde winst op rij opleverde.
Dimitri Reinderman en Michiel Bosman speelden een partij met wit aan het roer. Toen zwart enigszins onnodig een pion inleverde was er geen houden meer aan en won wit op techniek.

Bord 4, 5 en 7 kregen van de arbiter een nul, zoals gemeld.

Bruno Carlier stond gedrukt tegen E van Haastert. De open a-lijn gaf hem geen ruimte zich te ontwikkelen. Dit ruimtegebrek werd hem in het middenspel fataal.
Rini Kuijf stond lange tijd minder tegen M Roobol. Hij moest een koningsaanval afslaan en kwam er met een pion meer uit, terwijl de storm overgewaaid was. Vakkundig wist hij een matnet te creëren en maakte het keurig uit.
Martin Martens speelde met de helft van de tijd een goede rapidpartij. Hij kwam gewonnen te staan en kon het met La3 eenvoudig uitmaken. Door tijdsdruk overzag hij dit en was niet in staat het eindspel met een pion meer te verzilveren.
Tenslotte wist onze kersverse Europees kampioene Anna Maja Kazarian tegen R van Ketel een tactische stelling te krijgen na een “pionoffer” op h7 door zwart. Zij kreeg het initiatief en maakte het eindspel professioneel af.

Met de gemiste 1 ½ punt aan de borden van Martin en Ming Ting was een gelijkspel binnen handbereik, ondanks de startachterstand van 3-0.

Meesterklasse; Ronde: 2; za 10 okt; FIDE rating okt 2015

T LSG IntelliMagic 2357 Pathena Rotterdam 2345
1. IM Rudy van Wessel 2398 FM Hing Ting Lai 2334 1 0
2. IM Arthur Pijpers 2436 Michiel Besseling 2215 1 0
3. FM Michiel Bosman 2317 GM Dimitri Reinderman 2592 0 1
4. IM Eelke Wiersma 2343 Marijn den Hartog 2158 1 0 Regl.
5. Eelco Kuipers 2312 FM Robby Kevlishvili 2361 1 0 Regl.
6. IM Edwin van Haastert 2433 IM Bruno Carlier 2433 1 0
7. IM Jan-Willem de Jong 2453 FM Johan Quist 2318 1 0 Regl.
8. FM Martin Roobol 2297 IM Rini Kuijf 2377 0 1
9. IM Stefan van Blitterswijk 2353 IM Martin Martens 2416 ½ ½
10. FM Raoul van Ketel 2229 Anna-Maja Kazarian 2248 0 1