Wedstrijdverslag Zukertort Amstelveen – SO Rotterdam

Droomdebuut Hans Koedam (1493) in 1 e klasse KNSB

Het was een eer om met het “vlagggeschip” van SO Rotterdam in te mogen vallen in de 1 e klasse van de KNSB. De tegenstander was Zukertort uit Amstelveen.

We verloren helaas met 7,5 -2,5 waardoor we inmiddels stevig onderaan staan en waarschijnlijk de degradatie niet meer kunnen ontlopen. Ik had de opdracht gekregen van Arthur om aan bord 9 een remise met wit te halen. Hetgeen ik graag wilde proberen met mijn favoriete en over het algemeen weinig bekende opening van Verasov.
Ikzelf heb hier een studie van gemaakt zodat ik denk dat ik in veel gevallen in de opening al beter kom te staan, waar de tegenstander dan ook afwijkt. Althans dat lukt aardig op mijn eigen ratingniveau van 1493. Nu dus tegen een team dat 2000 rating plus heeft…
Voorwaarde is dan wel dan het de open variant wordt waarin ik e4 pion kan opspelen en met loper d3 en dame c2 de druk op de koningsvleugel kan opvoeren. Uiteraard gevolgd door h4 en g4 dus met lange rokade. Omdat dit allemaal lukte en mijn tegenstander veel meer tijd nodig had dan ik begon ik er per zet meer in te geloven. Nu nog het juiste moment kiezen voor het remise aanbod. Op de 12 e zet na h4 en we beide wisten dat g4 ook nog zou komen was het zover. Zonder enige schroom bood ik remise aan wat mijn tegenstander na enig nadenken accepteerde. Het eerste halfje was binnen, missie
geslaagd!

De uitslagen op een rij:

1. Sybolt Strating – Cor de Zwart ½- ½
2. Fritsgerald Krudde – Rini Kuijf ½- ½
3. Onno Elghersma – Marc Schroeder 0-1
4. Tjark Vos – John van Baarle 1-0
5. Sander Los – Henny Versteeg 1-0
6. Marc Overeem – Frans Vreugdehil 1-0
7. Jelmer Sminia – Joop Elderhorst 1-0
8. Christoper Brookes – Marius Strijdhorst 1-0
9. Daniel Kutchouboo – Hans Koedam ½ – ½
10. Gijs Ijzermans – Arthur Rongen 1-0

Wat partijfragmenten:

Stelling na 30 Df4. Arthur, met zwart, vergat veld g6 en speelde 30…….f6?? waarna het paard naar g6 ging, de stelling verzwakt werd en uiteindelijk op de damevleugel verloren ging. Na 30……….Df6 was de stelling volkomen gelijk geweest.

 

Marc met wit heeft zijn tegenstander volledig overspeeld. Zwart speelde 20……..g5??, waar Pc5 gelijk spel had gegeven. Wit kreeg nu winnend voordeel met 21 Tc1, daarmee de druk verhogend. Uiteindelijk won hij de dame en de partij.

 

Joop aan bord 7 had de loper, na het zwarte b5, teruggetrokken van c4 naar d3. Naar e2 was beter geweest. De nadelen zijn in de stelling zichtbaar na 15 …….b4. Wit staat al minder. Hij moet terug naar d1. Hij speelde echter 16 Pa4?? En kan na 16 …….. Da5 17 b3 en e5 opgeven na stukverlies.

 

Tenslotte Marius had met zwart een goede stelling bereikt. Even voor de diagramstelling speelde hij 25…..e5? met gelijkspel. In plaats daarvan had 25 ……..d5 groot voordeel gegeven. In de diagramstelling ging het volledig mis. Met 27 ……Dxg5 had het gelijk gebleven, echter hij speelde 27 …….fxg5 en kwam na 28 Lf5 in verloren positie.

Hans Koedam en Arthur Rongen