Hardhandige kennismaking met eerste klasse.

Door het vertrek van sponsoren en het beëindigen van de samenwerking met Pathena zullen we dit jaar moeten zien te overleven in de 1e klasse. Het team bestaat uit oude getrouwen met KNSB ervaring, soms van lang her. De sfeer is in ieder geval voortreffelijk en anders dan de uitslag doet vermoeden waren we zeker niet kansloos tegen onze schaakvrienden uit Spijkenisse.

Langs de borden: (Aan de even borden speelden we met wit)

1) Rini Kuijf en Rick Lahyae testten elkaars kennis van het Slavisch. Wit kreeg druk langs de c-lijn en had licht voordeel. Wellicht was 17 …….f4 te vroeg. (eerst g5? Met gelijke kansen)

Na 26……. c5 weet zwart de stelling te neutraliseren.

2) John van Baarle is terug aan het front. Hij moet nog even wennen, maar het komt goed. Tegen Ricardo Klepke ging het in een Siciliaan lang gelijk op. Met Dd2 (diagram) bracht wit zichzelf in de problemen, terwijl b3 de problemen uit de stelling had gehaald. Nu kwam het paard op de sterke velden en kwam hij niet meer los. Na 37 PxPd3 verloor hij beslissend materiaal door de tussenzet Dxe4.

Na 26 D c2-d2 in plaats van 26 b2- b3 komt het paard beslissend via d3 naar f4, met moeilijk te verdedigen stelling.

3) Michiel Besseling en Maurits v d Linde speelden een Panov Caro-Kann. Wit kende zijn klassieker beter. Op zet 7 ging Michiel in de fout door op c3 te nemen, waarna hij de tussenzet Db3! Had overzien (diagram). Met winnend voordeel voor wit.

7 Pd5 xPc3?? Db3 Nodig was 7 Pb6 en na Lb3 was het na Lg7 gelijk.

4) Marc Schroeder en Tony Zhang speelden een dynamische partij, een echte “Marc Schroeder”. Het was een Tarrasch die overging in Dame-Indisch. Tot zet 16 binnen bekende paden dan wijkt zwart af met Da8, waar Lf8 beter was. Marc had met e5 dit af kunnen straffen. Hij vervolgde echter met het geplande f5 met kansen voor beide, hoewel wit meer aanspraak op voordeel had. Op zet 34 gaat zwart met Dc5 in de fout. (diagram) Helaas nam Marc te gretig op e6 en stond direct verloren. Desondanks bleef hij lang tevergeefs strijden.

Winnend was 35 Pc7 en daarna na Td8 nemen op e6 met de Loper.

5) “Remisekoning” Henny Versteeg dacht het klusje tegen Erik Both snel te klaren. De Philidor (de Leeuw volgens de Dordrechtenaren) was de keus van Zwart. Na 11 zetten en de nodige afruil biedt hij al remise aan. Daar was Erik niet voor gekomen. Het werkte als een “psyche” bij bridgen. Erik was bezig met het zoeken van de winst en snel in de fout. Zie diagram. Helaas keek Henny te veel naar afruil in plaats van winstkansen en mistte deze mogelijkheid. Erik speelt op trucjes en zowaar, Henny trapte er subiet in. Na 21 Da7 dreigt pionwinst op c6 omdat de zwarte dame ongedekt staat. Helaas werkte het. Even later was het gedaan met de remise aspiraties en konden de stukken de doos in, met de droom dat hij had kunnen winnen.

Met 14 ……Pc5 had Henny een pion kunnen winnen, waarna hij met groot voordeel zeker remise had gemaakt

6) Frans Vreugdenhil was net terug uit Cuba, waar weinig van te merken was. In Daniel Zevenhuizen vond hij een willig slachtoffer. Zwart speelde te snel c5 in de Yougoslaaf en moest daarna hopen zijn stelling te redden. Diverse kansen deden zich voor om het punt te innen. Frans hield ondanks gemiste kansen zijn voordeel vast tot na de tijdcontrole. Plots overzag hij een truc, waarna een stuk verloren ging. Dit had verlies moeten betekenen, maar gelukkig wikkelde Daniel af naar een T tegen T+P eindspel, wat na 104 zetten leidde tot de langste partij voor beide. Zonder uiteindelijke winnaar.

De stelling na de tijdcontrole. Een kwestie van techniek om te winnen zou je zeggen.

7) Cor trof een oude bekende in Désiree Hamelink. Lange tijd werd de theorie van de Scheveninger gevolgd. Désiree week als eerste met 21 Pd4 af, terwijl Lc5 binnen de remisemarge was gebleven. Zwart had dit met f6 (diagram) met voordeel kunnen afstraffen. Hij koos voor e3 waarna de vrede werd getekend.

Cor had met 21 ……f6 voor de winst kunnen gaan. Bijv. 22 exf6- Txf6 23 P de2 e5! Etc.

8) Marius Strijdhorst trof Jordy Lahaye en koos in het Engels voor de verrassende afruil van de witte loper op c6. Daarmee kreeg zwart een dubbelpion,… een open lijn, en het betere van het spel. Voor Marius bleef niets over dan het keepen van de stelling. Op de 30e zet laat zwart na de blunder Pcd3 kans op stukwinst voorbij gaan. Zowaar krijgt Marius na de tijdcontrole de winstkans nog in de schoot geworpen (diagram). Helaas het was te onverwacht. Hij wikkelde met Pc5 af naar remise.

Met 42 Pd3! had wit grote kans op winst gehad. Met het gespeelde 42 Pc5? Eindigde snel in remise.

9) De teamleider Arthur Rongen speelt zelf mee. Ditmaal tegen Wijmar Meijer. Beide zoeken onbekende paden. In de Siciliaan was Wijmar beter bekend met de b3 variant dan Arthur. Wit had lange tijd het initiatief, tot zwart met 17 ……d4 tegenkansen creëerde. Op zet 31 werd niet de beste zet gespeeld, TxPc6 (diagram), waarna alleen zwart op winst kan spelen. Na 31 bcPc6 was het snel remise.

Met 31 ……. TxPc6 had zwart zo goed als winnend voordeel gekregen na: 32 Txc6 LxLb2 33 Td8+ Ka7 34 Tc7 (niet Tc8 en Txa5)

10) Onze penningmeester Wim van Munster speelde tegen Joey Brokaar. Ook hier een Siciliaan met goed spel voor wit. Wim beoordeelde op de 13e zet de stelling verkeerd. Na Ld4 en e5 moest de Loper terug naar e3. In plaats daarvan had 17 a5 alleen wit aanknopingspunten gegeven op b6. Een spel wat hij graag speelt. Gaandeweg kwam hij minder te staan. Tenslotte ging pion a4 en de partij verloren.

Wim speelde 17 Tab1? En kwam minder te staan. In plaats daarvan had 17 Dxd6 Dxb2 18 Dd3 Db7 en bezetten van de b lijn met de toren hem = opgeleverd.

De teamleider:
Arthur Rongen.