Pathena Rotterdam en HMC houden elkaar in evenwicht.

Het werd tijd weer wat matchpunten te scoren. Met nog drie degradatieduels voor de boeg moesten er punten gehaald worden tegen het team van Jeroen Bosch. We speelden op verzoek van Liam een partij vooruit tegen GM Daniel Friedman. Liam deed zijn best met zijn pas gescoorde meestertitel op zak, maar moest na de opening zich onder de druk uit spelen. Hij kreeg een slechte pionnenstructuur, verloor na 20 ….Pf5 (diagram) een kleinood en moest het kort daarna opgeven.

Aldus startten we met een 1-0 achterstand.

Dimitri Reinderman en Jasper Broekmeulen speelden het scherp. Lange tijd leek er voor zwart geen vuiltje aan de lucht. Interessant was de nieuwe zet 12…..b5 in de Réti. De dakmevleugel gaf zwart wat kansen, die hij niet benutte. Onderwijl zocht Dimitri zijn heil op de K-vleugel. Na 21 ……..e5???? (diagram), nodig was h6, gaat zwart in de fout, wat met 22 Pf5+ beslissend werd afgestraft.

Aan bord drie gingen Lubo Ftacnik en Twan Burg op herhaling. In 2016 speelden ze dezelfde opening samen. Twan week nu het eerst af en moest na 20 zetten erkennen dat hij te weinig bereikt had. Remise.

Robby Kevlishvili moest de Najdorf van Geert van Stricht weerleggen. Hij had er geen probleem mee. In een stelling met druk langs de open d-lijn zocht Geert naar tegenspel. Hij vond het niet. Wit wint een gezonde pion en maakt het na 30 ….Dc7?? mooi uit met 31 DxPf6. (diagram)

Marijn den Hartog had in leermeester Jeroen Bosch een zware tegenstander. Marijn gebruikte te veel tijd om de lastige stelling het hoofd te bieden. In tijdnood ging hij in de fout. Na 27 f5 speelde hij Lf7, waarna hij geen kans meer kreeg. Waarschijnlijk had direct 27 ….Lxf5 meer kans op remise geboden. (diagram)

Martin Martens en Rob Schoorl onderzochten de Alapin van het Siciliaans. Beide wisten er wel raad mee. Zwart speelt vroeg Ph5 voor stukkenspel. In een fel gevecht kreeg Martin uiteindelijk te veel dreigingen. Na 29 TxTf1 wint wit een kwaliteit en de partij. (diagram)

Joost van Ruitenburg pakt het scherp aan tegen Mischa Senders. De offers vlogen over en weer en het zag er redelijk goed uit voor Joost. Helaas wist hij zijn oogst niet binnen te halen. In het bereikte eindspel (diagram) had zwart winnend voordeel kunnen houden met 25 ….Lc4 in plaats van het gespeelde 25….De5+.

Na veel damezetten en dreigingen van beide kanten werd uiteindelijk de remise overeengekomen. En de uitslag op 5-5 bepaald.

Albert speelde een degelijke partij tegen Niels Onderstein. De partij leek lang in remise te eindigen, tot Albert een vuile dreiging miste en een paar zetten later moest opgeven. Met 32 Lf1 was de witte stelling eenvoudig te keepen. Na Dd4 moet wit niet ruilen op d4, maar met De4 dameruil en een gelijke stand afdwingen. (diagram)

Rini Kuijf en Nargiz Umudova speelden, verassend, Frans. Rini zweette behoorlijk, maar wist weinig tot niets te bereiken. Remise na 20 zetten.

Ook Kevin Nguyen bereikte weinig tegen de Yoegoslaaf van Joris Broekmeulen. Het evenwicht werd geen moment verstoord, waardoor ook hier tot remise werd besloten.

Arthur Rongen (teamleider)