Het eerste tevreden met overwinning op MU Consult Apeldoorn.

Beide waren gestart met een nederlaag, een overwinning zou welkom zijn. Met onze jeugd aan de topborden dachten we de goede tactiek te hebben. Het pakte wat anders uit. Diverse spelers van Apeldoorn ontbraken en… de eerste bordspeler werd gestraft door stagnatie bij de Duitse spoorwegen. Ook daar al. Daardoor schoven alle spelers wat op, was de staart versterkt en werd het eerste bord opgeofferd. Een waardeloze één voor Robby, maar meegenomen voor het team.

Het leek voortvarend te gaan . Na 3 uur stond 3 ½ – ½ op het bord. Toch baarden de stellingen zorgen.

Diverse borden hadden het moeilijk. De meest waarschijnlijke prognose op dat moment was 5-5, of een kleine overwinning met wat geluk. Toen Frans Cuijpers een verloren stelling wist binnen te slepen was het pleit beslecht. Tevreden noteerden we de 6-4 zege.

Langs de borden: (voor naspelen van de partijen ga naar de KNSB site, oneven borden met zwart )

  1. Robby Kevlishvili was snel klaar door het niet opkomen.
  2. Liam Vrolijk zette zijn partij rustig op tegen, de hem zeer bekende, M Warmerdam. Hij bezorgde zichzelf een lastige pionnen structuur door het laten afruilen van Pc3, met weinig aanknopingspunten. Zwart neemt het initiatief, nadat Liam 15 c5 verzuimt te spelen waarna hij door de open lijnen compensatie krijgt. In een al moeilijke verdedigbare stelling verliest hij na 22 f5 (Zie diagram hieronder) een pion, waarna de stelling onhoudbaar is.                                                                              
  3. Lubo Ftacnik speelde een Siciliaan tegen S Kuipers. De laatste had zich prima voorbereid tegen kenner Lubo. Hij stormde agressief met g4 en h4 op de K-stelling af. Na wat gepeins wijkt zwart met 12 Pe5 af van de gebaande paden, waar Lxh4 beter is. Zwart komt slecht tot verloren te staan, maar wist te vluchten in een toren eindspel met 3 tegen 2 pionnen. Na 46 b5 (Zie diagram hieronder) speelde hij het verliezende Te6. Hij had studieachtig remise kunnen maken met 46 ……axb5, 47 axb5 en Tb6! In een dame tegen toren eindspel wist wit knap te winnen.                      
  4.  Dimitri Reinderman stelde tegen N Zwiers met de stand 5-4 de overwinning veilig. Beide waren op bekend terrein in de opening. Snel waren de eerste 20 zetten op het bord. Zwart trachtte op de K-vleugel te forceren, terwijl Dimitri zijn voordeel op de D-vleugel uitbouwde, rekening houdend met de gevaren rond de Koning. Dimitri speelde 36. Ta7 en won eenvoudig. Nog sneller was het offer 36. Pxc7 geweest.                                                                  
  5.  Het verhaal van Martin Martens tegen Av d Oudeweetering is snel verteld. Martin was verrast door de Alapin en zocht naar de snelste oplossing. Dat bleek rond de 20 ste zet herhaling van zetten. (zie hieronder het diagram van de eindstelling)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
  6. Albert Blees en H Lammens speelden een Grünfeld. Met 12 h3 gaat Albert zijn eigen weg. Met de koning op e2 gepend zag het er gevaarlijk uit. Met 26…..Tfd8? (zie diagram hieronder) verloor zwart na Pb4 een stuk of de kwaliteit. 26 ….f5 was nodig, hoewel wit ook dan de beste kansen had gehouden. Hij koos voor het laatste, spartelde nog enige tijd zonder hoop, en gaf op.                       
  7.   Rini Kuijf tegen A Hachijor beantwoorde de Réti met een Savisch achtige opbouw. Toen wit voor d3 ging, koos Rini voor aanpakken van het centrum met c5 met gelijk spel. Rini won met 26……Ld3 (Zie diagram hieronder) tijdelijk een pion. In deze stand was 26. ……b4 praktisch direct uit. Nu duurde het wat langer en volgde later alsnog b4.                                                                                                       
  8. Frans Cuijpers en S Rijnaards speelden een koffiehuis partij. Zwart toog met alles wat hij bezat op de K-stelling af. Lang zag het er slecht uit voor onze Frans. Toch wist hij het zodanig te compliceren dat zwart zich verloor in de winnende voortzettingen en ging door de vlag. Geen mooie overwinning, maar erg nuttig. Bekijk de stelling na 24. Kf2 (Zie het diagram hieronder) en zoek de winst.                                                                                  
  9. Kevin Nguyen verdedigde zich met een Yougoslaaf tegen E Smit. Al snel was men uit de theorie. Beide zochten met logische zetten de zwaktes van de ander, echter zonder dat het evenwicht verstoord werd. Met 25…..a5 in plaats van het gespeelde 25……Dc5 (Zie diagram hieronder) was wellicht kansrijker geweest voor zwart. Kevin maakte het netjes uit door alle pionnen van wit te slaan onder opoffering van een stuk, waarna de stelling potremise was.                                                     
  10.  Johan Quist had een moeilijke middag tegen teamcaptain M v Delft. In het middenspel kreeg zwart vat op de witte stelling, na het optimistische g4 van wit. De hangende d-pion werd aanvalsobject. Toen de druk te groot werd en Johan met 32 Pf2 ( zie diagram hieronder) zijn pion extra dekking gaf, overzag hij kwaliteitsverlies na Pc3. De rest was techniek voor Merijn v Delft.                                                                                                                                      

Vandaag gold, het geeft niet hoe, als er maar gewonnen wordt.