Het eerste verliest nipt van En Passant.

En Passant aan het begin van de competitie is over het algemeen sterker dan aan het eind. Op papier kwam een team opdraven met gemiddeld 50 elo-  punten meer per bord. Dat betekent een prognose van een klein verlies. Desondanks traden we hen onbevangen tegemoet net twee nieuwkomers, Liam Vrolijk en Joost van Ruitenburg. Liam was samen met Robby Kevlishvili en coach Dimitri Reinderman net terug van het EK jeugd in Roemenië. Liam had een IM titel in het vizier en een podiumplaats. Helaas ging het de laatste twee ronden mis. Tot de eerste tijdcontrole ging het tot 4-4 gelijk op, waarna het noodlot toesloeg. Met nog een halfje uit de laatste partijen moesten we met onze eerste nederlaag naar huis. Vanaf de kopborden een kort overzicht van de partijen. Wie ze wil naspelen, ga dan naar de KNSB site.

 

Lubo Ftacnik en Benjamin Bok speelde een spectaculaire partij. Benjamin offerde materiaal voor initiatief. Beide speelden erg nauwkeurig. Lubo kreeg een tweede dame, maar moest deze snel in een algehele afruil inleveren.

 De restanten beziend zagen geen van beide meer kans op winst.

 

Ook Dimitri Reinderman had een sterke opponent in Konstantin Landa. Landa bouwde het rustig op in het versneld fianchetto van de Siciliaan. Dimitri wist  creatief het evenwicht te handhaven. In het middenspel zag het er gevaarlijk uit volgens de teamleider, Dimitri echter zag geen problemen en wikkelde kundig af naar remise.

 

Robby Kevlishvili had weinig moeite met de EK inspanningen. Fris pakte hij de “Siciliaanse Kan variant” van oud Charlois speler Rick Lahaye aan. Druk op het centrum en de hangende d-pion leverde hem uiteindelijk een pion extra op. Voldoende voor de winst in het toren eindspel.

 

Albert Blees had een zware dag tegen Friso Nijboer. In een Slavische partij trachtte hij tegenspel te krijgen door het oprukken van de koningsvleugel pionnen. Er leek niet veel aan de hand tot hij zich in het middenspel vergiste. De loper ging verloren voor twee pionnen. Er werd nog lang door geknokt om kansen te krijgen. Helaas vergeefs.

 

Liam Vrolijk maakte zijn Meesterklasse debuut tegen GM Zhaoquin Peng. De opening verliep niet geheel naar wens en Zhao kreeg voordeel in het centrum. Tot opluchting van de onzen deed ze een foute paard zet. Liam was er als de kippen bij, won een stuk en had daarmee zijn eerste Meesterklasse punt binnen.

 

Martin Martens kreeg de Poulsen op het bord tegen Henk Vedder. Hij kwam onder druk op de damevleugel, hetgeen hem uiteindelijk een pion kostte. Daarnaast bood de stelling een weinig vrolijke aanblik. Tot onze verassing wikkelde Henk met De4 (zie stelling) af naar een toreneindspel, wat meer kans op overleven bood.

Martin deed dit bekwaam en haalde het laatste halfje binnen. Jammer genoeg niet voldoende voor een gelijkspel.

 

Joost van Ruitenburg kreeg het grillige spel van Manuel Bosboom voorgeschoteld. Hoewel niet geheel correct had joost moeite met de weerlegging. Met een kwaliteit meer kwam Manuels aanval op gang. Het lukte niet deze geheel op te lossen.

Het terug offeren kwam te laat om de pionnenwals te stoppen. Sportief gunde hij Manuel de promotie tot Toren met mat

 

Rini Kuijf had er zin in tegen oud lid Jan Willem v d Griendt. Met een ongebruikelijke variant van het Slavisch bracht hij Jan Willem in het middenspel in de problemen. Onderschatting van zwarts aanval wist Rini nauwkeurig uit te buiten en te verzilveren.

 

De rampen voltrokken zich aan de laatste borden. Kevin Nguyen speelde de opening iets te nonchalant tegen de andere Vedder, Richard. Al vroeg stormde hij thematisch naar voren met zijn h-pion om de Pirc opstelling op te blazen. Zwart trok zich er weinig van aan, zette zijn stukken goed neer en zorgde voor een goede pionnen structuur. Kevin moest een pion offeren voor onduidelijke kansen.

Hij slaagde er niet in zwart uit balans te krijgen met de uiteindelijke nul als resultaat.

 

Tenslotte speelde Marijn den Hartog tegen (onze) Anna-Maja Kazarian een stevige Franse Tarrasch. Wit had de gehele partij een licht voordeel, echter niet beslissend. Na de tijdcontrole leek remise de meest logische uitslag. Marijn zocht naar kansen en vergiste zich met een konings zet. (Kf6-e5)

In het eindspel kon de afgesneden monarch niet meer ingezet worden om de pionnen opmars te stoppen.

 

De uitslag 4 ½ -5 ½ was teleurstellend, maar belooft het nodige vuurwerk voor de komende ronden. Daarin staat ons tot einde jaar een zwaar programma te wachten met de potentiele kampioenskandidaten, Kennemer, SISSA en LSG. Echter eerst komt Apeldoorn op bezoek.

Arthur Rongen.