Pathena Rotterdam sluit seizoen af met dikke overwinning.

De laatste wedstrijd tegen En Passant (EP) ging om des keizers baard. Beide teams waren veilig en dat was te merken aan de opstelling van de gastheren. De staart was bemand met enkele trouwe leden om te ruiken aan de Meesterklasse. Dit leidde tot een groot ratingoverwicht aan bijna alle borden. Dit verschil werd ook in de uitslag, 7½ – 2½, uitgedrukt. Door deze score eindigden we op een comfortabele 5e plaats en een goed bordpunten resultaat.

De gezamenlijke laatste ronde in Bunschoten was door EP weer prima verzorgd, waarvoor onze complimenten. Deze locatie in het midden van het land is voor alle teams goed bereikbaar, dus voor herhaling vatbaar.

De wedstrijd:

Rini Kuijf en Richard Vedder toonden respect voor elkaar en tekenden na een uur spelen als eerste de vrede.

Kevin Nguyen had aan Gabriel Krouwel geen “kind”. In een aanvalspartij vond Gabriel niet het juiste antwoord. Na 20 zetten was het uit door mat.

Na 18 … fxe6 gaat het mat.
fxe6 gaat het mat.
 

 

Kort daarop had Marijn den Hartog de teamleider van EP, Guido van Romph aan de zegekar. In een rustige Konings Indiër ging het lang gelijk op. Plots blunderde wit met 21 Dd2 een stuk weg, overziende dat 21 … TxPc3 een stuk verloor.

21 … T x c3 is uit.
21 ... T x c3 is uit.
 

 

Onze kersverse Nederlands jeugdkampioen Robby Kevlishvili had een rustige middag tegen de altijd gevaarlijke Manuel Bosboom. Zoals gewoonlijk rukte Manuel met de randpionnen naar voren, terwijl Robby het centrum beheerste. Toen de h-pion verloren ging gooide Manuel er ook nog een kwaliteit tegen aan. Robby gaf zwart geen kans meer en maakte het met 32 P x b5 mooi uit.

32 P x b5 en zwart geeft op.
32 P x b5 en zwart geeft op.
 

 

De volgende één werd door Bruno Carlier binnengehaald met medewerking van zijn tegenstander A v d Hoogen (wit). Lange tijd had Bruno het moeilijk om aanknopingspunten te vinden. Met 23 Lf4 had wit voordeel kunnen houden. Hij overzag de mogelijkheden van zwart en maakte met 28 Th1 de beslissende fout. De toren kwam via de g-lijn binnen en won daarmee een stuk en de partij. De stand hiermee brengend op 4½ – ½ .

28 T h1 en zwart maakt het met Lh3 en T h5 uit.
T h1 en zwart maakt het met Lh3 en T h5 uit
 

 

Albert Blees volgde samen met Jasper Reichardt lang de theorie van de Siciliaanse Svesnikov. Beide kenden de weg. Albert kreeg de a-lijn en door toren verdubbeling won hij een pion. Het bereikte voordeel had hij met 22 L x a6 kunnen behouden, maar de gekozen weg gaf zwart een sterk loperpaar. Na 26 Ta1-a3 verloor hij materiaal en moest vechten om remise te houden. 5-1

26 T a1-a3 verliest na het inslaan op d3 materiaal.
verliest na het inslaan op d3 materiaal
 

 

Martin Martens, net terug van vakantie, moest vechten om de concentratie vast te houden. Tegen Arie van Diermen ging het bijna mis in een rustig opgezette partij. 16 Lf2 was te vlak, waarschijnlijk was Tc4 beter geweest, hoewel het nog een heel gevecht zou zijn geworden. Nu werd snel remise overeengekomen, waarmee de zege binnen was.

16 T c4 gaf meer kans op voordeel dan het gespeelde Lf2
16 T c4 gaf meer kans op voordeel dan het gespeelde Lf2
 

 

Lubo Ftacnic vond in Henk Vedder een goede sparringpartner. Henk deed niet veel, zocht velden voor zijn stukken en verloor tempi met het spelen van de paarden naar de onderste rij en het kostte zeeën van tijd. Dat kan je tegen Lubo beter niet doen. Hij verhoogde de druk op de witte stelling en maakte het na 25 D d4, waar e5 de enige zet was, direct uit met P x e4.

25 D d4? Is na P xe4 uit.
25 D d4? Is na P xe4 uit.
 

 

Dimitri Reinderman vocht voor het beste seizoen resultaat in de Meesterklasse. Daartoe was winst nodig tegen de enige GM bij EP, ons oud lid Zhao Peng. Zhao wenstte niet mee te werken en verdedigde zich taai. Wit wilde forceren en overspeelde daarmee zijn hand. Hij liet pion e3 toe in de stelling, verloor een pion op d4 en kreeg geen kans meer terug te komen in de strijd. Na 16 …….Txf4! kreeg zwart beslissend voordeel. Lang spartelde Dimitri tegen om het onvermijdelijke af te wenden. Op zet 43 moest hij erkennen dat zijn missie mislukt was.

Na 16 …….Txf4 is de witte stelling onhoudbaar.
Na 16 …….Txf4 is de witte stelling onhoudbaar.
 

 

Tot slot de partij van super sub Michiel Besseling. Ook ditmaal kwam tegen Gijs Cor Heuveling een Slavisch op het bord. Wit heeft licht voordeel, maar geeft dit met P x d5 weg, nodig was c6. Zwart bezet de c lijn met de torens en beheerst de stelling. Tenslotte komt een eindspel met het goede paard tegen slechte loper op het bord. Voor de overwinning moest wel geknokt worden. Wit hielp door 48 Ke2, waar Tc2 waarschijnlijk binnen de remisemarge was gebleven. De pion op a4 viel en was het snel uit.

48 Ke2 is de beslissende fout.
48 Ke2 is de beslissende fout.
 

De uitslag 7½ – 2½ is een goede opsteker voor volgend seizoen. Alle spelers en de invaller teamleider bedankt voor de inzet.

Arthur Rongen (teamleider)