HWP-Pathena Rotterdam

Een slechte dag voor Pathena Rotterdam.
door Arthur Rongen

In de sterkst mogelijke opstelling togen we vol goede moed richting HWP Sas van Gent. Deze vier-punten-wedstrijd zou bepalen wie aanspraak mocht blijven maken op het spelen in de Meesterklasse volgend jaar. Gemotiveerd werd deze klus aangevangen. Helaas was HWP met dezelfde instelling, niet verbazingwekkend, opgekomen.

Ondanks de goede instelling was het begin van de wedstrijd voor de onzen catastrofaal. Nog voor de eerste tijdcontrole keken we tegen een 4-2 achterstand aan, even daarna gevolgd door nog een punt voor HWP. DE drie overige partijen moesten gewonnen worden om handhaving, middels en gelijkspel, in eigen hand te houden. Die klus werd gelukkig geklaard, zodat we uiteindelijk nog tevreden mochten zijn met 5-5.

Langs de borden:
Frans Cuijpers speelde tegen Geirnaert Slavisch, hetgeen lange tijd voortreffelijk ging. In het middenspel koos Frans een scherpe voortzetting wat er goed uitzag. Even later moest hij erkennen dat het verkeerde plan was gevolgd, waarna een vergissing de partij beslechtte. 0-1
Martin Martens was op bekend terrein. Als Zeeuws Vlaming ontmoette hij veel bekenden, ondermeer zijn opponent H Cardon. Hij zal er geen goed gevoel aan over gehouden hebben. Tegen de Caro Kann koos hij een afwijkende aanpak, die verkeerd uitpakte. Zijn stukken zaten, door ontwikkelingsachterstand, klem en zwart kon met iedere zet de positie versterken. Snel moest teleurgesteld de nul genoteerd worden. 0-2
Hig Ting Lai kreeg tegen Maenhout geen kans op initiatief. Lang werd door beide gemanoeuvreerd, zonder succes.  ½ – 2 ½.

Gelukkig gaf Lubo Ftacnik dit weekend weer les aan de jeugd en speelde mee tegen K Leenhouts. Zonder duidelijke blunders wist Lubo een winnende druk over de open c-lijn te creëren, waarna hij het mooi uitmaakte. 1 ½ – 2 ½.
Anna-Maja had het moeilijk in een Slavische partij tegen Goormacgtigh. Het ergste moest gevreesd worden toen een belangrijke pion verloren werd. Zoals vaker wist zij echter uit het niets, met tactisch spel, aanvalskansen te vinden. Haar tegenstander vluchtte in eeuwig schaak. 2-3.
Dimitri Reinderman had in Piceu een goed voorbereide tegenstander. In een Leninggrader voelden beide zich thuis. Piceu vond een offer van een stuk tegen drie pionnen met grote aanvalskansen. Hij had het goed beoordeeld. Lang trachtte Dimitri de rollen om te draaien, tevergeefs. 2-4.
Even later werd de ramp compleet. De altijd degelijke Robby Kevlishvili had geen moeite met de zwarte verdediging van Vandenbussche. Lange tijd probeerde hij water uit stenen te persen. Zwart gaf geen krimp. Na een verkeerde afruil moet hij keepen en vluchtte in een stukoffer voor mogelijk eeuwig schaak. Dat zat er door een hinderlijke loper op a4, die veld e8 verdedigde net niet in. Dezelfde loper maakte het karwei met mat af. 2-5.

Rini Kuijf had na zijn blunder de vorige ronde wat goed te maken. Tegen Verstraeten verdedigde ook hij zich met een Slavische opzet. Hij won in het middenspel een pion, waarna hij het knap tot winst voerde. 3-5.
Onze gast Alexander Danin stond al gauw beter tegen A Roos in een voor hem goede variant van de Grunfeld. Hij won een pion, leidend tot een eindspel met 4 tegen 3 pionnen op één vleugel. Beide met een toren en een licht stuk. Altijd moeilijk te winnen, echter niet voor Alex. 4-5.
De laatste partij verliep wat onregelmatig. Johan Quist speelde de opening tegen Verlind (te) voorzichtig. Van initiatief was geen sprake. Een ver opgerukte vrij pion oogde gevaarlijk. Gelukkig wist Johan alle gevaar te keren. Eerst werd de vrij pion opgehaald, vervolgens nog een pion en toen twee eigen verbonden vrijpionnen de strijd besliste, gaf zwart op voor de bevrijdende 5-5.

De laatste ronde wordt een zware klus.
Drie partijen met vijf matchpunten strijden om één degradatieplaats. HWP en Pathena Rotterdam hebben ook een gelijk aantal bordpunten. BSG heeft de beste papieren met drie bordpunten meer. Wij spelen tegen HMC, terwijl de concurrenten het opnemen tegen de twee kampioenskandidaten. HWP treft SISSA en BSG En Passent. We hebben het in eigen hand, echter het is geen eenvoudige klus.