Tweede team kampioen na verbeten strijd

Het Tweede kampioen door gelijkspel met CSV.
door Arthur Rongen

Het leek zo simpel. Het tweede had het behalen van het kampioenschap volledig in eigen hand. Daartoe volstond een gelijk spel tegen het al gedegradeerde CSV 2. CSV deed haar sportieve plicht en vocht voor haar eerste overwinning. Lange tijd leek het tweede zowaar ten onder te gaan, ondanks het ratingoverwicht.

Aan de eerste drie borden ging het vlot. Marc Schroeder had een dynamische stelling tegen J Rusch en beoordeelde deze beter dan zijn tegenstander. 1-0. Henny Versteeg en A Terlouw speelden een NI, waarvan de Capellenaar alle kneepjes kende. Reden voor Hennie om ten onrechte snel remise te accepteren, waar doorspelen nog geboden was, ondanks het minuscule voordeeltje. Een eerste drama voltrok zich bij Cor de Zwart, die een aanval van R v d Bosse onderschatte met fatale gevolgen. Overigens een compliment voor deze aanvals-partij van het publiek. 1 ½ – 1 ½ .

Martin Noordijk zag zijn partij verzanden tegen M v Liempt, ontdekte teveel kansrijke varianten voor zwart, en bood remise aan. 2-2. Zo moest de wedstrijd aan de lage borden beslist worden. Dat zag er lange tijd heel slecht uit.

Frans Vreugdenhil had niets bereikt tegen W Klein en voelde de spanning toenemen. Moest hij weer zoals enkele wedstrijden ervoor de beslissing brengen?  Marius Strijdhorst, de captain, probeerde zijn vertrouwde spel op W. Vermeer uit. Hij bereikte te weinig, ging forceren en verloor de kwaliteit. De teamleider hield rekening met het ergste. Invaller Cees Schoolenberg deed goede zaken tegen J Bos. Zijn paard viel met geweld op b6 binnen, waarna volgens velen het na f5 uit zou zijn. Tenslotte vocht Adri Helfrich in een volkomen gelijke stelling door, om alsnog het broodnodige punt voor het team binnen te halen. Op dat moment was de prognose een kleine teamnederlaag en maximaal een gelijk spel.

Dat laatste werd het, 4-4 maar anders dan verwacht. Allereerst won Marius vanuit verloren stelling een toreneindspel, nadat zijn tegenstander had verzuimd eerst met Df3 zijn stelling op te rollen. Cees kon op vele manieren winnen, maar ging in zijn specialiteit, de vluggerfase, alsnog ten onder door een foute afwikkeling. Adri zag het nutteloze van zijn pogingen in en accepteerde de ½ . Waarna ook Frans remise aanbood in een optisch betere stelling. Gelukkig werd dit geaccepteerd, want in de analyse bleek dat Frans een Houdini act moest uitvoeren om aan een nederlaag te ontkomen, die gelukkig ook zijn tegenstander ontgaan was.

Met deze 4-4 is het kampioenschap binnen en promotie een feit. Proficiat mannen namens het hele bestuur.

Arthur Rongen

 • M Schroeder               J Rusch                1       –        0
 • H Versteeg                  A Terlouw          ½      –        ½
 • C de Zwart                   R v d Bosse         0       –        1
 • M Noordijk                  M v Liempt         ½      –        ½
 • F Vreugdenhil             W Klein               ½      –        ½
 • M Strijdhorst               W Vermeer        1       –        0
 • C Schoolenberg          J Bos                    0       –        1
 • A Helfrich                    T Herrewijn        ½      –        ½

 

SO Rotterdam 2                   CSV 2                  4       –        4

Een gedachte over “Tweede team kampioen na verbeten strijd”

 1. Had wel degelijk dat ik nog kansen had op misschien wel winst maar met 21/2 minuut op de klok valt de beste zet vinden nog niet mee.
  Misschien La6 of c6 was kansrijk maar ook Frans had met het opspelen van zijn d-pion nog volop kansen lijkt mij. En hij had iets meer tijd.
  Dus achteraf ben ik wel tevreden met het halfje. We hebben het jullie zeker niet kado gedaan en zo hoort het ook, Strijd tot het eind.
  Groetjes
  Willem Klein
  Bord 5 CSV 2

Reacties zijn gesloten.