Pathena Rotterdam wint nipt van Utrecht.

Pathena Rotterdam wint nipt van Utrecht.
door Arthur

In deze ronde van de waarheid heeft Pathena Rotterdam de kans op handhaving in de meesterklasse in eigen hand gehouden. Het kwam goed uit dat Lubo Ftacnik een master class gaf aan de talenten, zodat hij mee kon doen in deze 4 punten wedstrijd. Lange tijd was de verwachting dat een ruime overwinning behaald zou worden door de Rotterdammers. In de laatste fase ging deze verwachting de mist in.

Ftacnik wist wel raad met de aanpak van “zijn” Scheveninger door V Diepeveen. Met 12 Ld3 werd het verkeerde plan gevolgd, wardoor zwart de kans kreeg d5 door te zetten met voordeel. Het nemen met het paard op d5 was direct verliezend 1-0.

Ftacnik – Diepeveen na Pxd5
afb1

Zwart won na 20 …Lxd5 21 exd, e4 22 Le2, Dxc2 23 Pc3, Dxb2.

Marijn den Hartog kreeg van S Halfhide een gesloten Spanjaard op het bord en had lange tijd licht voordeel. Na 20. …..d5 had wit met het kwaliteitsoffer op e7 zijn voordeeltje vast kunnen houden. Hij kwam onder druk en vergreep zich met 27 exd5 (diagram), waar DxLa7 nog vechtkansen had geboden. Nu ging een stuk en de partij verloren 1-1
afb2
 den Hartog – Halfhide na 27  exd5

Frans Cuijpers en F v d Put speelden een Scandinaviër met g6 van zwart. Wit wist er wel raad mee en kwam al vroeg tot een beslissende aanval. 2-1.

afb3

Na 14….. Pc8 15 Lc4 Tf8 16 Pe5 was het snel uit.

H T Lai bestreed M v d Linde met een Nimzo Indier. Wit heeft lange tijd een klein voordeel. Met Pge4 wil hij wat lichte stukken ruilen, maar slaat met 21 Pxe4 verkeerd terug, waar Lxe4 beter voor hem was geweest. (diagram) Nu ging het na 22 …….Dc1 23 Dd1, La4 snel bergafwaarts.
v d Linde H T Lai na 21 Pe4;

afb4

Anna-Maia Kazarian, net terug na een goed toernooi in Reykjavik, had het moeilijk tegen M Okkes. Lange tijd stond ze gedrukt en zocht naar tactische mogelijkheden. Zij speelde Lxd4? wat niet de beste zet was. Txb2 had gelijk spel gegeven. Het had verkeerd af kunnen lopen indien wit 33 Tc2 had gespeeld. Na 33 Kg3 ?? (diagram) won zwart snel . 4-1.
 Okkes – Kazarian na 33Kg3?? Ipv Td2
afb5

Dimitri Reinderman speelde een Siciliaanse Sveshnikov, waarbij wit de scherpste variant koos. Hij offerde een stuk op b5 en hield de zwarte koning in het midden. Met 18 b4 wordt voor mij de theorie verlaten. Zwart leek voldoende te hebben voor een snelle zegen. De computer geeft direct 29 e4 als winnend voor zwart. (diagram) Het werd later in de partij gespeeld, waarna tot herhaling van zetten besloten werd.

4 ½ -1 ½ . Met Td2 in plaats van Kh3 had wit voor de winst kunnen gaan)
Nieuwenhuis -Reinderman na 29 …e4
afb6

Rini Kuijf en A Bouwmeester speelden een Tarrasch Frans. Zwart doet het rustig aan en wint gaandeweg terrein. Wit speelt op K-aanval met h4. Het ziet er gevaarlijk uit, maar alles blijft onder controle. Zwart wint materiaal en de winst ligt voor het grijpen met 40 …..Pf8. (diagram) Helaas werd 40 …..Tfg7 gespeeld en kon zwart na Dxg6 opgeven, 4 ½ -2 ½ .

Bouwmeester Kuijf . zwart speelt 40 ….Tfg7??
afb7

Marten Martens en J Jens speelden een gesloten Spaans. Lang werd de theorie gevolgd, tot wit met g3 afwijkt. De strijd bleef in evenwicht tot wit met Tad1 een onnauwkeurigheid beging waar hij spijt van kreeg. In plaats daarvan had met c4 de strijd gaande gehouden kunnen worden. Nu werd de druk over het hele bord te groot. Wit besloot tot een kamikaze actie met 30 f3. Het hielp niet, snel kon hij de koning omleggen.

Martens –Jens  na 26 Tad1? (beter c4)
afb8

In de laatste twee partijen vochten zowel Bruno Carlier tegen R Beekman, als Lars Vereggen tegen P Boittin voor de winst. Bruno won een pion en trachtte die te verzilveren, terwijl Lars eerst een pion en later de kwaliteit won. Dat zou zeker 1 ½ punt op moeten leveren. De tegenstanders dachten daar anders over en ontsnapten beide met remise. 5 ½ – 4 ½..

Carlier Beekman. Remise
afb9

Vereggen –Boittin. Na 97 zetten remise.
afb10

Arthur Rongen (teamleider Pathena Rotterdam)