Het tweede houdt Kampioenskans in eigen hand

Het tweede houdt Kampioenskans in eigen hand. In een wisselvallige wedstrijd tegen concurrent Shah Mata was lange tijd ongewis hoe het af zou lopen. Opgekomen in de sterkst mogelijke opstelling, met Gert Markus en Arthur Rongen als reserves achter de hand, was niets aan het toeval overgelaten. Het begon slecht. Adri Helfrich vergiste zich in de opening en had eigenlijk na 7 zetten al op kunnen geven. Hij vocht zich terug in een moeilijk houdbare stelling met een pion minder. Door tijdnood overzag hij een paardvork, waarna de stukken de doos in konden. Martin Noordijk moest weer even wennen. Hij stond niet best, maar wist te ontsnappen met remise. Toen sloeg het noodlot toe. Zowel Cor de Zwart, liet zijn dame instaan in gewonnen stelling, als Marius Strijdhorst die een mat in één overzag en daarna begon te knoeien, waarna hij zowaar nog verloor.  Dit was niet voorzien. Een 3 ½ –  ½ achterstand. Dat kon niet meer goed komen.

Het tij keerde met een goede overwinning van Henk v d Velde aan bord 1. Hij offerde een stuk voor twee centrale vrijpionnen. Ondanks het terugofferen van het stuk kwam zijn tegenstander er niet meer aan te pas.
Hennie Versteeg speelde een goede aanvalspartij en zag dit bekroond met een mataanval.
Marc Schroeder had snel een pion gewonnen, maar had geen aanknopingspunten. Indien zijn opponent niets had ondernomen was remise een feit. Gelukkig ging hij ijzer met handen breken en zag de remisestelling gaandeweg verslechteren. Toen hij in het toreneindspel misgreep was de één binnen. 3 ½  -3 ½ .

Frans Vreugdenhil moest het slotakkoord weer spelen. Hij stond minder met een pion minder en slecht in tijd. Dan is hij op zijn best. Gaandeweg neutraliseerde hij wits kansen om ten slotte het ½-je te kunnen noteren.

Daarmee was met 4-4 Shah Mata op twee matchpunten gehouden. Ook Dordrecht staat tweede met dezelfde achterstand. Deze twee ploegen ontmoeten elkaar in de laatste ronde.Wij spelen  tegen het al gedegradeerde CSV 2. Er moet gelijkgespeeld worden om kampioen te worden. Dat moet mogelijk zijn. Succes mannen!!

Arthur Rongen

Stand aan kop:
SO Rotterdam 2          10 uit 6, bordpnt 28
Shah Mata 1                     8 uit 6, bordpnt 28
Dordrecht 2                     8 uit 6,      ,,            27,5