En Passant te sterk voor Pathena-Rotterdam.

En Passant te sterk voor Pathena-Rotterdam.

De reis naar Bunschoten werd ruim op tijd aangevangen, zodat we om 12 uur op de stoep lagen. We zien nu al op tegen de reis naar Sas van Gent. Maar dit terzijde.
Vol goede moed trachtten we deze zware klus te klaren. Zoals verwacht waren zij sterk opgekomen met de nodige GM’s in de gelederen, alleen l ‘Ami ontbrak. Gelet op het aantal toppers op hun ledenlijst was het geen eenvoudige zaak je op deze wedstrijd voor te bereiden, aldus Marijn den Hartog. Lang leek het gelijk op te gaan, maar tegen de tijdcontrole vielen de beslissingen voornamelijk in ons nadeel. Gevreesd werd voor een grote nederlaag, die uiteindelijk met 6-4 nog redelijk uitpakte. Voor de partijen ga naar “ http://schaaksite.nl/ . ”

Langs de borden viel het volgende te noteren:
Het eerste ging Michiel Besseling ( 5) onderuit. R Pruijssers haalde de Leninggrader van stal en deed goede zaken. In de opening speelde wit te vroeg 7.e4, in plaats van normaal te ontwikkelen. Roeland buitte dit optimaal en mooi uit. De druk over de diagonaal leidde snel tot pionverlies of een onverdedigbare stelling. Wit koos voor het laatste en werd na een dame (schijn)offer op zet 17 van het bord gezet. 1-0.

Robby Kevlishvili ( 7) kreeg van R Vedder de nieuwe/oude mode op het bord, het open Spaans. Zwart was er op uit zo snel mogelijk alles af te ruilen om wits plannen te smoren. Hij slaagde nadat het paard op c4 landde aardig in. Robby had steeds het initiatief, maar het was niet voldoende. 1 ½ – ½ .

Bruno Carlier ( 3) speelde tegen zijn oud clubgenoten en trof A Berelowitsch. De laatste pakte het ( te) rustig aan en verloor snel een pion. Wit trachtte deze te behouden en stelde de stukken ter verdediging van het kleinood steeds passiever op. Zwart profiteerde daarvan en wist simpel met een paar open lijnen het evenwicht te herstellen. 2-1.

 

Rond de tijdcontrole eindigde Martin Martens ( 2) zijn partij tegen Friso Nijboer. In een Scheveninger had Martin na pionverlies op a6 het moeilijk. Ergens moest het volgens Friso’s oude ( computer)-analyse zelfs verloren zijn geweest, alleen was het niet meer te op te roepen. Met Ta8 schaak was Martin wel gelukkig, terwijl hij na eerst Pd4 had moeten knokken voor lijfsbehoud. Nu wikkelde hij bekwaam af naar eeuwig schaak. 2 ½ – 1 ½ .

Johan Quist ( 8) kreeg de altijd gevaarlijke M Bosboom tegen zich. Met tegengestelde rochades werd het gevecht op beide vleugels gevoerd. De witte koningsaanval was veelbelovender. Met h4 en h5 werd de zwarte stelling open gebroken, waarna de torens over de open g-lijn het karwei afmaakten. 3 ½ -1 ½ .

 

Ook Dimitri Reinderman ( 1) speelde op bekend terrein tegen V Ikonnikov. Hij wist wel raad met de zwarte verdediging hetgeen resulteerde in een gezonde pionwinst met geringe compensatie voor zwart. Het enige waarop zwart mocht hopen was remise door eeuwig schaak. En helaas zo geschiedde. 4 – 2.

Anna-Maja Kazarian ( 4) kreeg te maken met onze oud speler Jan Willem van der Griendt. Ze zette haar partij actief op met een opstelling die wat weg had van de Hollandse stonewall. Met g5 ging ze ten aanval, die echter niet verder kwam. Toen de witte dame de stelling binnen viel, bleef zij zich richten op de taktiek. Waarschijnlijk werd door zetherhaling en dameruil te ontlopen de remisemarge verlaten. Nu ging een pion en ten slotte de partij verloren. 5 – 2.

In tijdnood ging Marijn den Hartog ( 6) tegen oud Nl.-kampioen J Smeets de mist in. In een Franse Tarrasch kreeg hij de bekende geïsoleerde pion op d5. Hij speelde het voorzichtig, waarbij wit druk op de zwarte stelling hield. Het vrat tijd en dat werd hem noodlottig. Met 37. …. Dc5 blunderde hij een stuk weg in een nog steeds verdedigbare stelling. 6 -2 .

Aan de laatste borden brak toch nog een beetje zon door. Rini Kuijf ( 10) zag oud bekende Hans Böhm tegenover zich plaats nemen. Het werd een potje vecht- koffiehuisschaak na 1 d4 d5 2. Lg5, f6 3. Lf4. Wit had met 8 e4 de stelling kunnen openen, waarmee hij groot overwicht zou krijgen. Hij pakte het met e3 voorzichtig aan, wardoor een evenwichtige strijd ontstond. Opmerkelijk was dat beide spelers van mening waren dat zij gedurende de partij beter stonden. Voor zwart reden een remise-aanbod af te slaan en voor wit even later remise door zet herhaling uit de weg te gaan. Zwart trok met een vrijpion op de g-lijn en het offer !! Txc2 aan het langste eind. 6 -3.

 

De einduitslag werd bepaald aan bord 9 door Hing Ting Lai tegen H Vedder. Gladjes verliep het zeker niet. In een Nimzowitz verdediging kreeg zwart vat op het witte spel door de actieve stukken. Wit liet inslaan op f2 met de loper, terwijl hij met LxPf6 en Kg1 een gelijke stelling had kunnen behouden. Het ging snel bergafwaarts. Zwart drong de stelling binnen en had met simpel 28. ….Txc3 de partij kunnen beslissen. Hij overzag dat na 28 …..exd zijn dame verloren ging. Hing Ting maakte het daarna keurig uit. 6-4.

Met deze uitslag mochten we niet ontevreden zijn. Nu zullen de laatste wedstrijden tegen Utrecht en HWP Sas van Gent de beslissing brengen over degradatie. We hebben het nog in eigen hand!

Arthur Rongen.