zweten bij simultaan, monsterscore Adri Helfrich

auteur : Peter Nederhand
Simultaan gegeven door Adri Helfrich bij schaaksoos de Provenier, 5 juni 2015.

 simultaanspeler Adri Helfrich

Oplopende spanning.
Buiten liep de temperatuur op tot boven de 32 graden. Maar ook in de toernooizaal steeg de temperatuur. Dat had vooral te maken met het enorm aanvallende spel van simultaanspeler Adri Helfrich. Wat te denken van stellingen waar de witspeler met f4, g4 gevolgd door g5, en h4 de vijandelijk koningsstelling bestookte. Tweemaal een thematisch loperoffer op f7 hoorde daarbij.
Toch duurde het nog meer dan 1 uur en 15 minuten voor de eerste beslissing viel. Dat was het gevolg van de goede en hier en daar vindingrijke zetten van de schaaksoosleden.

Soms wilde Adri het te mooi uitmaken wat ons tegenkansjes opleverde. Uiteindelijk gaf Adri aan het eind van de 16 partijen er slechts drie remise; de enige rustige partij van Freek Kunst bleef steeds binnen de remise marge, Willem de Bruyn boekte een mooie remise en de deling van het punt met Setrak Avakian kan je kenschetsen als een plusremise voor Avakian. Als laatste wil ik toch Corna noemen. Na de afgeslagen aanval van Adri trok ze zelf ten strijde met drie pionnen richting de witte koning. Adri kon niets beter doen dan een paard offeren om de aanval te ontregelen. Dat lukte, Corna ging in het laatste kwartier helaas in de fout verloor een ingesloten paard en daarmee de partij.
Hoge score
14,5 punt uit 16 partijen, drie remises en dertien gewonnen partijen, levert een hoog percentage op voor de simultaangever van 91 %!