Pathena Rotterdam handhaaft zich in Meesterklasse

In een zinderende laatste ronde werd in alle wedstrijden nog om iets  gestreden. De twee Rotterdamse teams in de Meesterklasse hadden een verschillend belang. Charlois Europoort zou met een zege op het taaie en sterke LSG Kampioen van Nederland zijn. Na een zware strijd, leek het niet te gaan lukken en was de prognose van 5-5 niet voldoende. Door de laatste partij alsnog fraai te winnen was de benodigde 5 ½ punt en de titel binnen. Namens ons, de vereniging SO Rotterdam en de Stichting Pathena, van harte gefeliciteerd met deze verdiende titel na een regelmatig seizoen. Alleen ons lukte het jullie in de tweede wedstrijd te verslaan wat ons nu met extra trots vervult.

Nu naar onze wedstrijd. De tegenstander En Passant had alle belang bij een zege. Ze hadden nog kans op de titel en ze konden met behoud van de derde plaats Europa in. Reden om zeer sterk op te komen. Onder meer deden vijf oud leden van onze vereniging mee. We speelden drie uur mee, maar toen stortte het kaartenhuis in. Met 5 remises en evenzoveel nederlagen was het snel 7 ½ -2 ½. Ons lot hing af van het al gedegradeerde Voerendaal. Speelden zij gelijk of bij winst op Groningen zouden de Groningers degraderen. Tot onze grote vreugde vervulde Voerendaal, met onze dank, zijn sportieve plicht en wonnen afgetekend. Beide teams zijn dermate sterk dat over een jaar ze wel weer terug zullen zijn op het hoogste neveau.

Snel nog wat karakteristieken van de partijen:

Mohammed Taha (4) kiest een Réti opbouw tegen Dimitri Renderman. Met simpele zetten werd Mohammed weggedrukt, verloor materiaal en nadat een vrijpion dreigde door te lopen hield hij het voor gezien. O-1

Michiel Besseling (9) kreeg goed spel in een aangenomen damegambiet tegen  Richard Vedder. In het middenspel vergiste hij zich, verloor de kwaliteit en kreeg daarna een les in effectiviteit. 0-2

Marijn den Hartog (2) had zich goed voorbereid, ook op de Franse Steinitz van Henk Vedder. Er was niet veel aan de hand, echter het tempoverlies Pd7-b8 v.v. kon de stelling niet verdragen. Na materiaalverlies was het 0-3.

Rini Kuijf (8) trof een oud bekende Hans Böhm. Tegen het Engels van Hans werd geantwoord met een Siciliaanse structuur. Beide zochten naar kansen, echter het bleef in evenwicht, met herhaling van zetten als resultaat. ½ -3 ½

Alik Tikranian (1) trof in Manuel Bosboom een bekende. Een week ervoor had Alik nog een vluggertje tegen hem gewonnen, reden om extra geladen te zijn. Wit leek lang het beste van het spel te hebben. Manuel kwam zoals gewoonlijk met een pionnenstorm en een K-aanval. Het werd onderschat, waarna alle stukken verkeerd stonden, de torens op de 7e rij kwamen en Dameverlies dreigde. Alik koos voor een snelle oplossing. Mat en ½- 4 ½ .

Bruno Carlier (5) trof oud Nederlands kampioen Jan Smeets. Zijn creatieve Siciliaanse opzet, met Ld3 i.p.v.d4, pakte goed uit. Hij won een pion en had lange tijd uitzicht op de enige Rotterdamse zege. Hij koos uiteindelijk voor een zekere halfje. 1-5.

De op papier twee sterkste spelers, de GM’s Vitaly Kunin en Erwin l’Ami , troffen elkaar aan bord 6. Een lange manoeuvreer partij eindigde in een theoretische remisestelling. 1 ½- 5 ½ .

Ook bij Robby Kevlishvili (7) en Friso Nijboer was een rekening te vereffenen. In een oefenmatch had Friso dik verloren en dat wou hij wel rechtzetten. Robby vocht voor een Meesternorm. Bij remise zou deze binnen zijn. Beide vochten voor de overwinning, Robby in het centrum en Friso op de D-vleugel. Ergens heeft Robby het onderschat. De aanval werd te sterk en kostte hem een stuk voor enkele pionnen. Het bleek te weinig compensatie, mede door zijn matige stelling. 1 ½ 6 ½ .

Tot slot wisten Anna-Maja tegen Zhaquin Peng en Johan Quist tegen Jan Willem v d Griend (aan bord 3 en 9) keurige remises te spelen en werd de eindstand 2 ½- 7 ½ .

Op naar volgend jaar, waar het hopelijk minder spannend wordt .

Arthur Rongen (teamleider).