Het eerste grijpt net naast verdiend gelijkspel tegen HMC

Na LSG wachtte ons de volgende krachtproef tegen HMC, met een groot gemiddeld ratingverschil. Aan de wedstrijd was dat niet te merken. Tot het derde uur ging het volledig gelijk op. Binnen korte tijd viel aan vier borden de beslissing en leek na een 3-1 voor HMC, een ruim overwinning voor hun in het verschiet.
Onverschrokken dacht de jeugd er anders over en trokken zij voor de eerste tijdcontrole de stand gelijk. Uiteindelijk stond de teller na 9 partijen en veel strijd op 4 ½ -4 ½ steken. Het laatste bord was voor de onzen een drama. In een moeilijk toreneindspel, met een plus pion voor HMC, was nog van alles mogelijk. Toen echter een venijnig tussenzetje in een remisestand, werd overzien gaf dit net het extra tempo die HMC nodig had voor de winst. Met lege handen en een kater werd de terugweg ingeslagen. Toch een wedstrijd om moed uit te putten.
Martin Martens en oude bekende Jeroen Bosch hadden een onderonsje, waarin Martin aangaf “let op we scoren met onze jeugd minstens 3 uit 4”. Jeroen lachte zwakjes en gaf ter bemoediging een schouderklopje. Ik had liever gezien dat Martin volgende keer de einduitslag voorspelt, want dat kan hij.

In volgorde van beëindiging langs de borden:
bord 2. Benjamin Bok en Marc Schroeder vochten een ongelijke strijd. Lang kon Marc stand houden. Echter toen de lijnen geopend werden, bleken wits stukken superieur en was het na een offer en slaan op f7 snel uit. 1-0 .

bord 3. Rini Kuijf en Twan Burg testten de Alapin, waarin Rini duidelijk beter de weg wist. Hij kwam uitstekend te staan, had een betere pionstructuur en een plus pion. Dat kon nauwelijks mis meer gaan. Tot Rini de concentratie verloor, te snel zette en tot zijn schrik zag dat het voordeel in rook was opgegaan. 1 ½ – ½ .
bord 7. Anna-Maja Kazarian zette de partij ambitieus op tegen Mischa Senders. In een Siciliaan moest zij het hebben van de K-vleugel en zwart van de D-vleugel. Zwart speelde het sterk, won materiaal en de partij. 2 ½ – ½ .
bord 5. Michiel Besseling kreeg met het drie rijen systeem van Jasper Broekmolen te maken. Het evenwicht raakte niet verstoord. 3-1.
bord 8. Robby Kevlishvili en David v d Kerkhof gingen in een gesloten Siciliaan lang gelijk op. Het verre middenspel speelde Robby handiger. Hij kwam een gezonde pion en kort daarop een kwaliteit voor. Voldoende voor David om de vlag te strijken. 3-2.
bord 10. Alik Tikranian speelde tegen Thomas Mollema een Rus. Thomas week af in de opening door niet op e5 te slaan. Na een lange manoeuvreer partij ontstonden er bressen in het witte bastion. Toen hij op b6 dacht een pion te kunnen winnen, was het na Db3 direct uit. T verlies of mat.3-3
bord 1, De verassing van de dag. Marijn den Hartog had het met wit goed naar zijn zin tegen Martijn Dambacher. Hij speelde actief en op K-aanval. Martijn onderschatte wits kansen en moest na het openen van wat lijnen en een kwal. offer bekennen dat mat of Dame verlies niet te vermijden waren Het eerste GM slachtoffer voor Marijn. Proficiat, op naar de volgende. 3-4
bord 6. Johan Quist en Jeroen Bosch gingen beide voor de winst, hetgeen scherp spel opleverde. Jeroen offerde materiaal en stond uiteindelijk een volle toren achter. Dit alles voor een gevaarlijk uitziende K-aanval. Analyse moet uitwijzen of ergens de winst is gemist. In tijnood werd het herhaling van zetten. 3 ½-4 ½.
bord 4. Martin Martens had een zware dag tegen Geert van Stricht. In een NI ging het lang gelijk op. Martin leek kansen te krijgen na afruil op f3 en Lh3. Geert Haalde de zwarte loper er ter verdediging bij. Toen Martin verzuimde deze loper te ruilen en de pion op c5 te slaan, kreeg wit het initiatief. Uiteindelijk bleek de zwarte stelling onverdedigbaar. 4 ½ -4 ½ .
bord 9. Tenslotte, het is reeds gemeld werd de teloorgang. Mohammed Taha Yasen leek in de Grünfeld tegen Niels Ondersteijn lang het beste van het spel te hebben, met een pion meer. Te optimistisch leverde hij het kleinood in en tot zijn schrik nog één. Er restte na afwikkeling een T-eindspel met 4 tegen 3 pionnen op beide vleugels. Mohammed verdedigde voortreffelijk met het halfje voor het oprapen. De fatale afloop is reeds beschreven 5 ½ -4 ½ .

Toch een wedstrijd met positieve aanknopingspunten.

Arthur Rongen.

Gedetailleerde uitslag HMC  – Pathena Rotterdam

HMC Calder 2392 Pathena R’dam 2229
1. GM M. Dambacher 2504 M. den Hartog 2158 0 1
2. GM Benjamin Bok 2575 Marc Schroeder 1992 1 0
3. IM Twan Burg 2516 IM Rini Kuijf 2385 ½ ½
4. IM G. vd Stricht 2365 IM M. Martens 2418 1 0
5. FM J Broekmeulen 2415 Mich. Besseling 2209 ½ ½
6. IM Jeroen Bosch 2384 FM Johan Quist 2300 ½ ½
7. FM M. Senders 2377 A-M Kazarian 2062 1 0
8. FM D. v Kerkhof 2338 FM R.Kevlishvili 2360 0 1
9. FM N. Ondersteijn 2329 Moh. Taha Yasen 2254 1 0
10. Thomas Mollema 2115 Alik Tikranian 2153 0 1