Pathena R’dam krijgt les van LSG in effectiviteit.

 Het zou een zware dag worden. LSG met twee nederlagen had wat goed te maken. Hun teamleider had, á la Hiddink, gedreigd met opstappen als weer verloren werd. Het heeft gewerkt. Terwijl de jongste jeugd in de aanpalende ruimte streed in het Pathena invitatie toernooi, moesten de spelers van het eerste hun meerdere erkennen in de Leidenaren. Met 5 nederlagen en 5 remises was een grote nederlaag een feit.

Langs de borden
Aan 1 had Martin Martens moeite met de opzet van Arthur Pijpers tegen zijn Siciliaanse Kan variant. Hij koos er voor niet te rocheren in de dreigende vuurlinie van de witte stukken. Zijn g6 bleek geen verbetering. Op zet 17 werd een volle toren op f7 geofferd. Het bleek correct en compleet uit, een SOS-prijs waard! Zie hier de stelling na 1. ….Ph5 waarop 17. Txf7 volgt!

Robby Kevlishvili aan 2 kreeg eveneens, door Jan Sprenger, een Siciliaan voorgeschoteld. Hij moest kiezen voor het sluiten van de stelling met f5, of met Le3 een geïsoleerde pion met twee open (d en f) lijnen. Hij koos het laatste, kreeg te weinig aanknopingspunten, terwijl zwart zijn stelling versterkte. Uiteindelijk verloor hij een pion en de partij. Marc Schroeder aan 3, had als invaller de ondankbare taak Edwin van Haastert minimaal op remise te houden. Lang leek dit te lukken. Echter zijn slechte loper en een paar zwakke pionnen braken hem op. Bruno Carlier had aan 4 het moeilijk tegen Pedrag Nicolic. Na een rustige opening kwam hij licht beter te staan. Echter de afwikkeling met Pe7 schaak gaf het voordeel weg. Wellicht was Dh4 een betere optie. Nu kwam zwart onder de druk uit, won zelfs een pion, maar kon dit voordeel niet uitbuiten. Aan 5 had Rini Kuijf af te rekenen met oud bekende Michiel Bosman. De Fransman kende ze beide op hun duimpje. Het evenwicht werd niet verstoord, waarna met herhaling van zetten de partij eindigde. Marijn den Hartog aan 6 speelde g3 tegen de Siciliaan, kreeg de open d lijn en leek licht beter te staan. Het bleek niet voldoende. Eelke Wiersma raakte niet in paniek, wikkelde af en remise was het logische resultaat. Aan 7 had Michiel Besseling het zwaar tegen Mark v d Werf. In een Slavische partij koos zwart een passieve opstelling. Na het zwart b4 en a5 kreeg wit de zwakke velde c4 en e5 in zicht voor de paarden. De druk werd op de stelling werd te heftig. Zwart had mogelijk met 22Dxd7 in plaats van Txd7 nog wat kans gehad te overleven. Met g6 werd de slechte stelling direct verloren. Ook Alik Tikranian speelde tegen Rudy van Wessel aan 8 een partij met wisselende kansen. Rond de tijdcontrole had Rudy de winst op een presenteer blaadje. Hij liet het glippen, offerde een kwaliteit voor een sterke pion aanval. Dit had hem slecht kunnen bekomen indien Alik direct met Txb6 wat tempi ten opzichte van de partij had kunnen winnen. Nu werd hij weggeschoven. Anna-Maja Kazarian aan 9 moest met Stefan van Bliteterswijk ook de Tarrasch variant van het Frans uittesten. Het niet vaak gespeelde c4 in plaats van direct Pb3 gaf haar wat hoofdbrekens. Het lukte niet geheel en met 10 cxd5 had wit voordeel kunnen krijgen. In het verloop kwam zwart steeds beter in het spel, won een pion en winst leek een kwestie van tijd en techniek. Helaas zag de teleurgestelde Anna-Maja een toren offer met eeuwig schaak over het hoofd. Tenslotte werd aan 10 door Johan Quist en Jan-Willem de Jong een partij zonder hoogtepunten gespeeld met remise als logisch resultaat. Een teleurstelling voor het jonge team, hoewel het ratingverschil dit resultaat waarschijnlijk maakte. Teamleider Arthur Rongen.