Rotterdam wint derby tegen Charlois

 Op de warmste 1 november sinds de metingen zijn gestart, vond de derby tussen de twee meesterklasse teams plaats. CE had de eerste wedstrijd met sterke topborden in zijn voordeel beslecht. En R.dam had het vooraf  door derden bestempelde “degradatieduel” tegen Utrecht aan het langste eind getrokken.
CE was op rating de favoriet. Daarbij kwam dat Rotterdam met tegenspoed begonnen. Anna Maja Kazarian  speelde het jeugd EK en CE slaagde er niet in deze partij vooruit te l;aten spelen. Tevens was Mohammed Taha Yasen verhinderd, zodat met twee invallers gestart werd. Bovendien kreeg de teamleider een kwartier voor aanvang de melding dat de auto van pa Kevlishvili was aangereden en Robby langs de weg sidderend de schade opnam. Door direct in de auto te springen en Robby van de weg wist te plukken kon hij een half uur te laat toch nog, wat bleekjes, aanschuiven. Ook CE bleek een wat mildere opstelling te hebben, waardoor slechts een gering ratingoverwicht overbleef.
De wedstrijd zelf kende drie fases. In de eerste werd er snel en doeltreffend geopereerd en stond binnen de twee en een half uur een 2 -2 tussenstand op het bord. In de periode tot de tijdcontrole  kantelde de wedstrijd van gelijkstaand in licht voordeel voor Path. R dam. Met twee overwinningen werd het 4-2 en op de overige borden was het voordeel zo groot dat een overwinning een kwestie van tijd leek. Er werden geen fouten gemaakt en de verassende zege op CE was een feit. Wederom 6-4.
Langs de borden.1. Robby Kevlishvili (wit) moest het met vertraging opnemen tegen de taaie Stefan Docx. Snel kwam een Najdorf op het bord, waarmee Robby goed raad wist. In het middenspel. Na 33 Lb4 leek het nog spannend te worden, maar de zwarte stelling bleek onhoudbaar. 2. Frans Vreugdenhil (zwart) werd tactisch aan bord twee tegen Mher Hovhanisian geplaatst. Een Spaanse partij gaf wit voordeel wat hij niet meer weggaf, al moest hij er lang en zwaar voor knokken. Als laatste moest Frans toegeven dat het dame-eindspel met een pion meer niet te houden was. 3. Martin Martens (wit) en Julian Overdam speelden een onregelmatige Siciliaan. Zwart offerde een pion voor te weinig. Wit hield de druk op de zwarte stelling en kreeg in het middenspel een gewonnen stelling die met het kwaliteitsoffer op b7 werd afgerond. 4. John Schell (zwart) had lang niet meer op dit niveau gespeeld. In een dame Indische partij tegen Roger Meng  kreeg wit een sterk centrum en een open b en c-lijn. John moest een pion verliezen en dacht dit op te lossen met Pe4. Enkele zetten later streek hij de vlag na toren verlies. 5. Bruno Carlier (wit) speelt de Siciliaan op zijn eigen wijze, met Lb5 dus, tegen Arben Dharbda. Lange tijd ging het gelijk op. Bruno had goed spel op de damevleugel en leek de partij snel te beslissen. Door matdreigingen op de onderste lijn veraste Pb6 enigszins. Met nauwkeurig spel wist hij het punt binnen te slepen.6. Rini Kuijf (zwart) en Michel de Wit verkenden de theorie ven het Frans. Beide kenden de weg. Rini vond in het middenspel een gaatje in de witte stelling, kreeg voordeel en gaf dit niet meer uit handen. 7. Johan Quist (wit) zette Clement Rihouay vanaf aanvang in een Réty het mes op de keel. Op zet 18 offerde hij de dame en hield de zwarte stelling in een houdgreep. Hij maakte het mooi uit. 8. Alik Tikranian (zwart) speelde tegen Robin Lecomte een Russische verdediging.. De partij was geen moment uit balans en remise was snel bereikt. 9. Ook Michiel Besseling (wit) wist tegen Valery Maes geen voordeel; te bereiken en tekende eveneens snel voor het halfje. 10. Marijn den Hartog (wit) had een moeilijke avond tegen Jan van Overdam. Ook hier kwam Frans op het bord. Het leek lang op remise uit te monden. Marijn was niet tevreden. Hij liet de partij glippen en moest uiteindelijk de vlag strijken.

Charlois Europoort 1 Pathena Rotterdam
Stefan Docx 0.0 Robby Kevlishvili 1.0
Mher Hovhanisian 1.0 Frans Vreugdenhil 0.0
Julian Overdam 0.0 martin Martens 1.0
Roger Meng 1.0 John Schell 0.0
Arben Dharbda 0.0 Bruno Carlier 1.0
Michel de Wit 0.0 Rini Kuijf 1.0
Clement Rihouay 0.0 Johan Quist 1.0
Robin Lacomte o.5 Alik Tikranian 0.5
Valery Maes 0.5 Michiel Besseling 0.5
Jan van Overdam 1.0 Marijn den Hartog 0.0
Totaal 4.0 6.0