1e klap daalder waard, Rotterdam- Utrecht

De samenwerking tussen Pathena, een stichting gericht op het opleiden en begeleiden van schaaktalenten in onze regio, en SO Rotterdam heeft tot gevolg dat een combinatie van talent en ervaring dit jaar de krachten meet in de Meesterklasse. In de eerste wedstrijd tegen het “andere” Utrecht was het vizier van beide teams gericht op moeten winnen. Op de speeldag startten de Rotterdammers, door de winst in een vooruit gespeelde wedstrijd aan bord zes, met een 1-0 voorsprong. Robby had zich geplaatst voor het WK jeugd in Durban (ZA) en zou afwezig zijn. Helaas voor hem werd dat meespelen geblokkeerd door de ZA bureaucratie. Zijn paspoort had het verkeerde kleurtje, reden om geen visum te verstrekken. SCHANDE!!!

De wedstrijd, gespeeld in het comfortabele nieuwe onderkomen, brasserie Dylans, werd opgesierd door het live vertonen van de partijen op scherm en op internet. Promotioneel niet verkeerd als alle wedstrijden in de Meesterklasse zo te volgen zouden zijn.

Langs de borden:
1. Martin Speelde een Scheveningen en kwam zoals dat hoort onder druk. Weinigen geloofden nog in overleven na e5 van wit. Het was net niet gewonnen, waarna na de tijdcontrole tot remise werd besloten.
2. Bruno had een zware dag. Na zwarts b5 had wit geen voordeel meer en werd langzaam van het bord geschoven op de D-vleugel. Gelukkig liet zwart de winst met Tac8 glippen. Tab8 is uit!
3. Rini speelde een Fransman volgens het oude recept. Met de lange rochade offerde hij een pion. Wit wachtte rustig af en stond licht beter, totdat hij het venijnige toren offer op f3 miste. Hierna was winst een kwestie van techniek.
4. Alik speelde de langste partij. Hij kwam gedrukt te staan, verdedigde zich creatief, waarna remise binnen bereik lag. Na het voor de hand liggende Txb6 had zwart een sluwigheid, waarna de stelling niet te verdedigen bleek.
5. Johan speelde de ruilvariant van het KI volgens het boekje, leek iets beter spel te hebben, hetgeen in de analyse weerlegd werd. Een korte remise.
6.Robby kreeg de Spanjaard met 4 Pd4 te bestrijden. Hij kende de theorie niet, dat was ook niet nodig. De opzet van zwart met g6 en Pe7 was te traag. Wit had snel groot voordeel, waarna zwart zich sportief mat liet zetten.
7. Mohammed speelde een goede partij, stond gewonnen, maar verknalde het toen met de blunder ….De7??? Remise.
8. Anna Maja had een moeilijke dag. In een moeilijke stelling offerde zij, naar zij meende kansrijk, de kwaliteit op e5. Zwart speelde rustig met aanval op de witte tochtige koning, hetgeen beloond werd.
9. Michiel kreeg een bekend stukoffer in het aangenomen Slavisch, gespeeld door vele wereldkampioenen met beide kleuren. Wit kwam gevaarlijk door op de D-vleugel, echter op termijn gaven de sterke centrumpionnen de doorslag. Na het verplicht terugofferen van het stuk door wit was het eindspel eenvoudig gewonnen.
10. Tenslotte Marijns vuurdoop. In de Maroczy kwam hij na het vroege b5 onder druk. De lichte stukken werden geruild. Zwart zocht zijn heil op de D-vleugel, terwijl wit loerde op kansen tegen de K. In tijdnood en een ingewikkelde stelling werden wat fouten over en weer gemaakt. De laatste fout van zwart deed hem in een matnet belanden. Voor Marijn leerzaam en het naspelen waard.

Na wat onzekere eerste speeluren, waarin de kansen voor Utrecht leken, werd een mooie 6-4 zege geboekt.

Arthur Rongen (teamleider)

Pathena Rotterdam 6 Utrecht 4

1 M Martens 0.5 T Dijkhuis 0.5
2 B Carlier 0.5 V Diepeveen 0.5
3 R Kuijf 1.0 J Jens 0.0
4 A Tikranian 0.0 M Okkes 1.0
5 J Quist 0.5 F v d Put 0.5
6 R Kevlishvili 1.0 P Ypma 0.0
7 M Taha Yasen 0.5 L Vereggen 0.5
8 A Kazarian 0.0 M v d Linde 1.0
9 M Besseling 1.0 R Beekman 0.0
10 M den Hartog 1.0 P Nieuwenhuis 0.0